Αρχική σελίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η σκιά της μύγας – Παράσταση σε καφενείο του Πειραιά

Η σκιά της μύγας – Παράσταση σε καφενείο του Πειραιά

Μια γυναίκα απροσδιόριστης ηλικίας. Ένα καφενείο γεμάτο τουρίστες. Μια ανακαίνιση εκ βάθρων. Ένας προορισμός. Μια λυτρωτική άφιξη.

από Giannis

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο κύκλο των παραστάσεων του θεατρικού έργου Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη σε καφενεία του Πειραιά, του Κορυδαλλού και της Δραπετσώνας, ανακοινώνει δεύτερο κύκλο παραστάσεων για τη ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ, στο καφενείο Ελευθέρα Πολιτεία στον Πειραιά, μέχρι 26 Φεβρουαρίου.

Μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων σε καφενεία στο κέντρο του Πειραιά, τον Κορυδαλλό και τη Δραπετσώνα, Η σκιά της μύγας συναντά και πάλι τους κατοίκους της πόλης, για να αφηγηθεί την ιστορία της με τρόπο άμεσο, ανθρώπινο, αγωνιώδη, ειλικρινή. Μέχρι στιγμής η παράσταση έχει φιλοξενηθεί στα καφενεία Πατάταιρο στον Κορυδαλλό, Μεθύστερο στη Δραπετσώνα και Ελευθέρα Πολιτεία στο κέντρο του Πειραιά, όπου και συνεχίζει να συναντά το κοινό κάθε Δευτέρα και Τετάρτη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.  

Το καφενείο Ελευθέρα Πολιτεία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό σκηνικό για την παράσταση. Ένα παραδοσιακό καφενείο στο κέντρο της πόλης, που αντιστέκεται στον χρόνο και υποδέχεται καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας. Στην καρδιά της αγοράς, δίπλα στο λιμάνι, μέσα σε μια στοά με καταστήματα και γραφεία. Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνολική εμπειρία του θεατή που έρχεται να δει την παράσταση σε έναν χώρο μη θεατρικό και να γνωρίσει μια ηρωίδα που παραπαίει συναισθηματικά έχοντας μετατρέψει το σπίτι της σε κατ’ οίκον ξενοδοχείο απογυμνωμένο από κάθε μνήμη. 

Το καφενείο, ως χώρος κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και καθημερινής αλληλεπίδρασης,  γίνεται το φυσικό σκηνικό μιας παράστασης που ακροβατεί στα όρια της νοσταλγίας, του  ρεαλισμού και της ονειροπόλησης. 

Ένα θεατρικό μονόπρακτο για την πόλη που αλλάζει.

Για τις γειτονιές που χάνονται.

Για το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια χάριν εξευγενισμού.

Για το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν.

Για τα χνάρια της ατομικής και της συλλογικής μνήμης που σβήνουν
με την επέλαση του υπερτουρισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Σκηνοθεσία: Τάσος Καρακύκλας

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Κοστούμια: Βάσω Γιαρένη

Φωτογραφίες: Στέλιος Αγγελίδης, Σίμος Γιαννάκος

Video: Βασίλης Καραδάτκος

Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

Ερμηνεία: Σοφία Λιάκου

Στον ρόλο του καφετζή ο Τάσος Καρακύκλας.

Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου του παπουτσιού πάνω στο δέντρο

με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 

έως 26 Φεβρουαρίου 2025  

στο καφενείο Ελευθέρα Πολιτεία,  Γούναρη 21-23 (εντός στοάς)  Πειραιάς 

 

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική είσοδος: 15 ευρώ με κέρασμα (μπύρα ή κρασί)

Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη more.com 

https://www.more.com/theater/i-skia-tis-mygas/

και στο καφενείο πριν από την έναρξη της παράστασης

Διάρκεια: 50 λεπτά

Πληροφορίες: 6973421650 

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

…”Αν το θέατρο είναι ούτως ή άλλως συνέργεια –περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη– το θέατρο που βγαίνει από τις αίθουσες και μπαίνει σε χώρους οι οποίοι καταργούν τα όρια μεταξύ θεατών και ηθοποιών πολλαπλασιάζει αυτή την εμπειρία, στέλνοντάς την στη στρατόσφαιρα”… 

Ηρώ Κουνάδη, in2life.gr 

 

…”Όλα στην παράσταση γίνονται φυσικά. Η Σοφία Λιάκου, με τη βελούδινη φωνή της, σε παρασέρνει σιγά-σιγά στην εξιστόρηση μιας ιστορίας που είναι η δική της, αλλά θα μπορούσε να είναι και η δική σου, ενός συγγενή ή μιας γειτόνισσας, κάποιου γνωστού που σου την έχουν μεταφέρει. … Η συγγραφέας δεν αρκείται απλώς να περιγράψει ή να καυτηριάσει τα φαινόμενα του Airbnb, του Booking και τις επιπτώσεις τους. Επιχειρεί κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Μια προσέγγιση του φαινομένου από κοινωνιολογική διάσταση, όχι μόνο διερευνώντας τις επιπτώσεις του, αλλά κυρίως επιχειρώντας την ανάδειξη των αιτιών του “… 

Άννα Κοντολέων, diastixo.gr 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
(Η σκιά της μύγας, Κάπα Εκδοτική)

…”Η ηρωίδα, ακολουθώντας τη μοίρα των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σκέφτεται πλέον ανοίκεια για τον εαυτό της, θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να υπηρετήσει τα γούστα των άλλων, το σπίτι της μπορεί να είναι ένα ακόμα σημείο στον χάρτη… διαθέσιμο. Στόχος μας, αν γίνεται να εξαφανιστούμε. Αν και το έργο γράφτηκε για την πόλη της Αθήνας, μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί και να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε πόλη”…                           

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτις

Σχετικά άρθρα