Γεννήθηκα τον Φλεβάρη του 1967 στην όμορφη γειτονιά του Καραβά, στην παλιά Κοκκινιά, από τους γονείς μου Βασίλη και Αντωνία, που μεγάλωσαν εμένα και τον αδελφό μου, Στάθη, με πολύ αγάπη και σωστές αρχές για τη ζωή και τον συνάνθρωπο” Αυτά λέει ο ίδιος για τον εαυτό του, ο ιατρός Γιώργος Βίτσας, που σαν μαθητής του Ζάννειου πρότυπου Πειραιά υπήρξε αριστούχος και πέρασε με την πρώτη και από τους πρώτους στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε εκτός των άλλων στην καρδιολογική κλινική του ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΠΓΝΠ, και το 1999 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της καρδιολογίας… Πάντα του άρεσε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ενημερώνεται τόσο για θέματα που αφορούν το επάγγελμά του όσο και για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Έχει συμμετάσχει σε αναρίθμητα ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Άλλωστε, μιλά άριστα την αγγλική και την ιταλική γλώσσα. Εδώ και 15 έτη είναι διευθυντής της καρδιολογικής της Βιοκλινικής Πειραιά, ενώ διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Ηρώων Πολυτεχνείου 67, στον Πειραιά. Είναι παντρεμένος με την Γυναικολόγο Εύα Μαραγκουδάκη και μαζί έχουν αποκτήσει τρία πανέμορφα πλάσματα, που ακολουθούν τα χνάρια των γονιών τους…
– Κύριε Βίτσα, τι σημαίνει Πειραιάς για εσάς;
Ο Πειραιάς είναι το δικό μου λιμάνι! Έχω ζήσει και κατοικήσει σε πολλές μεριές του: την Κοκκινιά, το κέντρο, την Καλλίπολη, την Πειραϊκή, την Ζέα και τώρα την Καστέλλα, αλλά ήμουν πάντα εδώ! Δεν άφησα ποτέ τον Πειραιά γιατί τον λατρεύω και είμαι πάντα πρόθυμος να προσφέρω βοήθεια στους φορείς αυτής της πανέμορφης πόλης. Στο παρελθόν έχω προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου στις ακαδημίες και στα τμήματα του υγρού στίβου του Ολυμπιακού και προσφάτως στις ακαδημίες και σε άλλα τμήματα του Εθνικού, αλλά και στον Πορφύρα και σε άλλα Πειραϊκά σωματεία…
– Ποια στοιχεία θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζουν;
Η δουλειά μου μού έχει μάθει να αναλύω, να συνθέτω και να δίνω λύσεις. Κυρίως όμως διακρίνομαι για την επιμονή, την υπομονή και την εργατικότητά μου…
– Ας μιλήσουμε λίγο ακόμη για Πειραιά! Τι σας αρέσει περισσότερο σ’ αυτόν και τι είναι αυτό που ίσως αναπολείτε;
Ολόκληρος ο Πειραιάς είναι πανέμορφος, αλλά με συναρπάζουν ιδιαίτερα οι βόλτες στη Σωτήρος και στο Πασαλιμάνι. Αναπολώ τα χρόνια που σαν μαθητές, εκείνα τα μέρη αποτελούσαν τα στέκια μας και βρισκόμασταν εκεί από όλες τις γειτονιές του Πειραιά χωρίς να δίνουμε κανένα ραντεβού. Ήμασταν όλοι εκεί!..
– Δεν συμβαίνει πλέον αυτό;
Κοιτάξτε, ο Πειραιάς ανέκαθεν ήταν ένα λιμάνι εξωστρεφές και γεμάτο ναυτικούς, συμβιβασμένο με τη θάλασσα. Ένα “μικρό χωριό” που όλοι γνωριζόμαστε. Απλά, τότε ήταν ίσως πιο έντονα όλα αυτά..
– Τι θα λέγατε για τον Πειραιά του σήμερα;
Γίνονται προσπάθειες να αναβαθμιστεί η πόλη. Υπάρχει πρόθεση, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, δεν ξέρω πόσο ευχαριστημένος μπορεί να είναι κάποιος. Ειδικά όσοι από εμάς έχουν ζήσει τον Πειραιά ως μια Μητρόπολη όλων των όμορων περιοχών…
– Τι θα μπορούσε να γίνει;
Θα πρέπει η πόλη να αρχίσει να απαιτεί από την Πολιτεία (και από την… Cosco βεβαίως, βεβαίως!) και όχι να επαιτεί. Απλά η προϋπόθεση είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι στο συγκεκριμένο στόχο. Κυρίως πρέπει να πειστεί ο Πειραιώτης να αγαπήσει ξανά την πόλη του. Έχει χαθεί λίγο η ταυτότητα…
– Να μιλήσουμε λίγο για Ιατρική, κύριε Βίτσα; Τι συμβουλές θα δίνατε σαν γιατρός στους συμπολίτες μας;
Να μην ξεχνάνε ποτέ ότι το κάπνισμα είναι σιωπηρός δολοφόνος! Συμφωνώ με το νέο Νομοσχέδιο. Και οι καπνιστές το καταλαβαίνουν. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτή η συμβουλή, αλλά είναι πρωταρχική! Έπειτα, να περπατάμε! Ζούμε σε μία πόλη που μας βοηθάει σ’ αυτό. Να περπατάμε 3,4 φορές την εβδομάδα για 40-60 λεπτά κάθε φορά. Και όχι μόνο! Και να κολυμπάμε μπορούμε, και να κάνουμε ποδήλατο. Ας είμαστε σε κίνηση…
– Κάποια προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε;
Αν ακολουθούμε τους σωστούς κανόνες πρόληψης, κάνουμε τακτικό checkup και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας σε ετήσια βάση, περιορίζουμε την πιθανότητα ασθενειών κατά 50%. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Δυστυχώς, η ελληνική φυλή δεν φημίζεται για την πειθαρχία της, ευτυχώς όμως οι νέες γενιές βελτιώνουν την εικόνα σ’ αυτό…
– Μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για τον εαυτό μας και για την πόλη μας;
Να παραφράσω τα λόγια του Τζον Κένεντι: “Μην περιμένεις να δεις τι θα κάνει η πόλη σου για σένα. Κάνε πρώτα εσύ ότι καλύτερο μπορείς για την πόλη σου”.
– Πολύ σωστό! Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε, κύριε Βίτσα;
Σαν καρδιολόγος να παραινέσω ενόψει και της αυριανής γιορτής να αγαπάμε αλλήλους! Απαραίτητο είναι όμως να αγαπάμε και τον εαυτό μας και να προσέχουμε την καρδούλα μας!!!
– Σας ευχαριστούμε πολύ!
Κι εγώ σας ευχαριστώ…