Ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές με κάρτες ,ιδίως στις εξ αποστάσεως αγορές χωρίς φυσική παρουσία κάρτας– οφείλουν να επιδεικνύουν οι πολίτες, καθώς στον συγκεκριμένο τομέα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών απάτης, με την τάση να είναι αυξητική.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαμε 349 χιλιάδες περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο καταγραφής. Η συνολική τους… «αξία» αυξήθηκε στα 17,7 εκατ. ευρώ!
Ανοδική τάση καταγράφηκε και στις απάτες μέσω ΑΤΜ (80 επιπλέον περιπτώσεις), που συνολική τους «αξία» ανέβηκε κατά 22%, στα 2,4 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, σημαντική κάμψη σημειώθηκε στις περιπτώσεις απάτης μέσω POS.
Οι περισσότερες περιπτώσεις απάτης στις εξ αποστάσεως συναλλαγές αφορούν αγορές μέσω διαδικτύου, κυρίως από επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Όσον αφορά την κατανομή των οικονομικών απωλειών, αυτές επιμερίζονται ανάλογα με την υπαιτιότητα. Το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι κάτοχοι καρτών και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται τις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, το 2024 οι πρώτοι κάλυψαν το 58% της συνολικής ζημίας και οι δεύτεροι το 35%. Οι εκδότες καρτών επιβαρύνθηκαν με το υπόλοιπο 8%.
Σε γενικές γραμμές ισχύει ο εξής κανόνας: Να είστε προσεκτικοί με το phishing! ελέγχετε πάντα τα στοιχεία των αποστολέων, αναζητάτε τυπογραφικά και γραμματικά λάθη και μην ανοίγετε συνδέσμους ή συνημμένα από ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) σε όλους τους λογαριασμούς σας. Χρησιμοποιείτε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και αποθηκεύστε τους με ασφάλεια. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις τελευταίες τακτικές απάτης με τεχνητή νοημοσύνη και να εκπαιδεύετε τους φίλους και την οικογένειά σας.