Σε άρθρο της στην εφημερίδα μας, η Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ, Δόμνα Μιχαηλίδου αναλύει γιατί οι εξαγγελίες που έγιναν από τον Πρωθυπουργό στην 88η ΔΕΘ, είναι στην πραγματικότητα μια αρχή για να γυρίσει σελίδα ο Πειραιάς!
«Αληθεύει ότι θα αυξηθούν οι συντάξεις;», «Με αυτή την προσωπική διαφορά, τι θα κάνετε;», «Ψωνίζω λιγότερα πλέον στην αγορά». Αυτά είναι μόνο λίγα από τα δεκάδες σχόλια και ερωτήσεις που δέχθηκα το προηγούμενο διάστημα από τους συμπολίτες μου.
Θα εξηγήσω, λοιπόν, γιατί οι εξαγγελίες που έγιναν από τον Πρωθυπουργό στην 88η ΔΕΘ, τις οποίες τόσο εύκολα η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό», είναι στην πραγματικότητα μια αρχή για να γυρίσει σελίδα ο Πειραιάς.
Πώς αμβλύνουμε το πρόβλημα της στέγασης στον Πειραιά
Γνωρίζουμε όλοι για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης αλλά και τα μεγάλα έργα, όπως ο Πύργος. Έχουμε, όμως, και θέματα που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες μιας Δημοτικής ή Περιφερειακής Αρχής και πρέπει να επέμβει η Κυβέρνηση για να τα λύσει.
Ο Πειραιάς έχει την πρωτιά στον ρυθμό αύξησης τιμών στα ακίνητα. Ένα νέο ζευγάρι, με απλά λόγια, δυσκολεύεται να αγοράσει το πρώτο του σπίτι στα Μανιάτικα ή στον Άγιο Νείλο. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ, θα μπορεί πλέον να πάρει δάνειο (έως 190.000 ευρώ), με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, για να στεγάσει τα όνειρά του. Μάλιστα, διευρύναμε το ηλικιακό κριτήριο στα 50 έτη.
Επίσης, οι πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στα Καμίνια, που όλοι οι Πειραιώτες γνωρίζουμε πως για δεκαετίες μένουν αναξιοποίητες, θα δώσουν τη θέση τους σε σύγχρονες κοινωνικές κατοικίες, μέσα από τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Εκεί θα αναπτυχθεί και μια μικρο-οικονομία που θα συνεισφέρει στον πλούτο που παράγεται στην πόλη μας.
Παράλληλα, όλοι ξέρουμε κάποιον συγγενή ή γείτονα, που επωφελήθηκε από το παλαιότερο πλαίσιο για τη «χρυσή βίζα». Ωστόσο, στο ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά με τις τιμές στα ακίνητα.
Πλέον κατευθύνουμε όσους θέλουν να πάρουν «χρυσή βίζα», στο να επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις και όχι στην αγορά ακινήτων. Το ζευγάρι που προανέφερα, λοιπόν, θα μπορεί να βρει πιο εύκολα το ακίνητο που επιθυμεί (για αγορά ή ενοικίαση) στις περιοχές του Πειραιά, καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά.
Δεδομένου δε ότι η πόλη μας φιλοξενεί και στηρίζει πολλές start-ups, διαμορφώνεται ένα ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας.
Μισθοί, συντάξεις και ακρίβεια
Έπειτα, έρχεται το θέμα της ακρίβειας. Γνωρίζουμε πως το φαινόμενο αυτό ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Και παρότι ο πληθωρισμός μειώνεται, ο δείκτης που αφορά στα τρόφιμα αποδεικνύεται σκληρός αντίπαλος.
Γι’ αυτό αυξάνουμε μισθούς και συντάξεις. Εκλεγήκαμε, δίνοντας μια υπόσχεση: Ότι θα φτάσουμε τον κατώτατο στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Εντωμεταξύ, όμως, λάβαμε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης για να διορθώσουμε αδικίες ετών και να παρέμβουμε εκεί που χρειάζεται με βάση τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, καταργούμε, έπειτα από 13 χρόνια, το τέλος επιτηδεύματος, δίνουμε νέες αυξήσεις συντάξεων και 200 ευρώ ενίσχυση σε όσους έχουν προσωπική διαφορά, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1% και αναπροσαρμόζουμε το επίδομα ανεργίας.
Έτσι, ο συνταξιούχος στην παλιά Κοκκινιά θα μπορεί να πάρει παραπάνω πράγματα από το σούπερ μάρκετ, η εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης στο λιμάνι θα ελαφρυνθεί (το ίδιο και ο εργοδότης της), ενώ ο άνεργος θα έχει ένα παραπάνω κίνητρο να αναζητήσει τη νέα του εργασία. Αυτές οι αλλαγές ταιριάζουν στο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας αλλά εκφράζουν και τους Πειραιώτες, που θέλουν λιγότερα φορολογικά βάρη και καλύτερη ποιότητα ζωής, γιατί ξέρουν πώς είναι να μοχθείς καθημερινά.
Συμπερασματικά:
Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ παρέθεσε 45 παρεμβάσεις. Ένα «πακέτο» που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τον Πειραιά και τους Πειραιώτες, οι οποίοι γνωρίζουν πως ποτέ δεν πρέπει τα πόδια να «βγαίνουν έξω από το πάπλωμα».
Επιχείρησα να αναλύσω δύο μόνο από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Δύο μέτρα που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την πειραϊκή κοινωνία, συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων και μεγεθύνουν την οικονομία της πόλης. Μένουν άλλα 42 που αφορούν όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες…