Αρχική σελίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ Διαδρομή παλιάς επιταγής 6,3 εκ. προκαλεί συζητήσεις στο Δήμο Πειραιά – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Διαδρομή παλιάς επιταγής 6,3 εκ. προκαλεί συζητήσεις στο Δήμο Πειραιά – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

από prootos

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες μέρες στο Δήμο Πειραιά για ένα σημείο του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου που αφήνει ερωτηματικά για τη «διαδρομή» μιας επιταγής ύψους 6.345.000 ευρώ την οποία είχε υπογράψει, επί δημαρχίας του, ο σημερινός αντιδήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης και η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν φέρει αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης.

Το θέμα αναρτήθηκε σε πολλά sites στο διαδίκτυο. Βεβαίως, η συγκεκριμένη πληροφορία είχε φτάσει ως «παρασκήνιο» στην εφημερίδα μας εδώ και μέρες, αλλά εφόσον δεν στοιχειοθετούταν, δεν προέκυπτε και λόγος… «αποκαλύψεων».

Ωστόσο, ορισμένα sites προχώρησαν στη δημοσίευση – αποκάλυψη εγγράφων, περιγράφοντας μάλιστα τα εξής: «Το 1993 ο Δήμος Πειραιά υπογράφει στο Λονδίνο σύμβαση δανείου ποσού 30.000.000 δολαρίων Αμερικής προερχόμενο από πολλές διεθνείς τράπεζες μεταξύ αυτών και της τράπεζας Merrill Lynch Capital Services Inc. Τη δανειακή σύμβαση σύναψε ο Δήμος Πειραιά για την κατασκευή κλειστών χώρων στάθμευσης. Ο Δήμος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στη σύμβαση. Έτσι τον Ιούνιο του 1995 το δάνειο καθίσταται ληξιπρόθεσμο με ζημία των δανειστριών τραπεζών και οι τράπεζες ασκούν αγωγή στο Δήμο Πειραιά. Το 1997 το High Court of Justice του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από αγωγή της Merrill Lynch Capital Services Inc αποφασίζει ότι ο Δήμος Πειραιά πρέπει να καταβάλλει 5.176.000 δολάρια συν τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα. Η απόφαση κηρύσσεται εκτελεστή στην Ελλάδα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά στις 13 Δεκεμβρίου 1998. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά αποφασίζει κατά πλειοψηφία να εγκρίνει τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς μεταξύ του Δήμου και της Merrill Lynch Capital Services Inc και εξουσιοδοτεί τον τότε Δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη να συμβιβαστεί στο ποσό των 6.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμος Πειραιά για την εξόφληση του ποσού αυτού παρελήφθη από την Κα L.G. Rosen η με αριθ. 50270420-9 επιταγή της ΤτΕ. Την επιταγή οπισθογραφεί ο Χρ. Αγραπίδης και παραδίδει ο τότε αντιδήμαρχος οικονομικών Τ. Κάρλες. Από το πόρισμα του ελέγχου όμως της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν προέκυψε ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης της επιταγής και χρεώνει αδιαφάνεια στους εμπλεκόμενους λογαριασμούς και τη διαδρομή των χρημάτων. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο εγκαλεί τον τότε δήμαρχο γιατί δεν προέβη σε προσυμβατικό έλεγχο».

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΡΑΠΙΔΗ – ΤΑΣΟΥ ΚΑΡΛΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Εμείς, εφόσον το θέμα πήρε διαστάσεις, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα. Αρχικά επικοινωνήσαμε με τον ίδιο τον κ. Αγραπίδη ο οποίος, οργισμένος, έκανε λόγο για «…ορισμένους ”εγκεφάλους” που παραποιούν τα πραγματικά γεγονότα και βγάζουν “δήθεν” αποκαλύψεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι σκοπούς υπηρετούν…»

Ακολούθως ο κ. Αγραπίδης μας δήλωσε τα εξής: «Θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι προσπαθούν να επαναφέρουν ένα ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ θέμα. Σώσαμε τότε το Δήμο και αντί να ευγνωμονούν, πετάνε λάσπη. Δώσαμε σκληρή μάχη. Η τράπεζα «χτυπούσε» τα ταμεία του Δήμου Πειραιά για το δάνειο 13 εκ. που είχε συνάψει η δημοτική Αρχή Λογοθέτη και το οποίο ούτε χρησιμοποιήθηκε, ούτε πληρώθηκε ποτέ. Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση. Έπρεπε να συνεχίσω μια επίπονη διαπραγμάτευση και πήγα το θέμα στην κυβέρνηση. Ατελείωτες ώρες προσπαθειών με τον τότε γενικό γραμματέα κ. Κοσμίδη για να βρεθεί λύση. Πήραμε εξωτερικούς συνεργάτες και συγκεκριμένα τον κ.Τιμαγένη για να μας βοηθήσει. Καταφέραμε για μια απόφαση που είχε τελεσιδικήσει να πετύχουμε συμβιβασμό και μείωση του ποσού κατά 50%. Επαναλαμβάνω: Σώσαμε τον Δήμο Πειραιά από πολύ δύσκολες καταστάσεις! Από τότε κανείς δεν μας ενόχλησε, εκτός από εκείνους που για κάποιους δικούς τους λόγους θέλουν να επαναφέρουν το θέμα. Όσο για αυτά που διαρρέουν για τη δήθεν θολή διαδρομή της επιταγής και τους άγνωστους παραλήπτες, εγώ απαντάω με στοιχεία και όχι με λόγια. Ήδη υπάρχει πλήρης απάντηση στο φάκελο του διαχειριστικού ελέγχου».

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ επικοινώνησε και με τον δημοτικό σύμβουλο Τάσο Κάρλε, πρ. αντιδήμαρχο Οικονομικών (και επί θητείας του Χρ. Αγραπίδη), ο οποίος μας είπε: «Η κυρία που παρέλαβε τη συγκεκριμένη επιταγή ήταν εκπρόσωπος των τραπεζών. Ο Δήμος Πειραιά πέτυχε, με σκληρή διαπραγμάτευση εκείνη την εποχή, τον συμβιβασμό και τη μείωση του ποσού. Τα χρήματα δόθηκαν και το θέμα θεωρείται λήξαν. Τώρα το πού και πώς εξαργυρώθηκε η επιταγή, είναι κάτι που είναι μακριά από εμάς και αν κάποιος το αναζητά μπορεί εύκολα να το δει μέσα από τα στοιχεία της Τράπεζας».

Για το θέμα βεβαίως αναμένεται να δοθεί συνέχεια. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να ανοίξουν συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Χρήστος Αγραπίδης δήλωσε στην εφημερίδα μας έτοιμος για απαντήσεις (σ.σ. άλλωστε, όπως είπε, η τακτική «στοχοποίησής» του έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν).

 

Σχετικά άρθρα