Αρχική σελίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ BUBI: Διδάσκοντας Ενήλικες για την Παραπληροφόρηση

BUBI: Διδάσκοντας Ενήλικες για την Παραπληροφόρηση

από Giannis

Την Τετάρτη 29/1 πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική ενημερωτική εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έργο Erasmus Bu.Bi “Beyond lack of Understanding, Beyond disInformation (2023-1-IT02-KA220-ADU-000164845)” στη ΧΕΝ Πειραιά από την IDEC SA. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο συντονιστής οργανισμός AFORISMA, εκπροσωπούμενος από την Ilaria Taglioni και η κ. Χρυσανθοπούλου από την IDEC και όλοι οι εταίροι του προγράμματος από την Ελλάδα, την Κροατία, τη  Σλοβενία και την Ιταλία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος κ.Κολοβού και η Γραμματέας κ.Μάκου της ΧΕΝ και δύο μέλη. Συμμετείχε επίσης και ο   Απόστολος Καραμπερόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Κοινωνική» και Γενικός Γραμματέας  της Ένωσης Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερήσιων & Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής.

Ενδυναμώνοντας τους χρήστες του διαδικτύου στην ψηφιακή εποχή 

Στον σημερινό κόσμο, όπου οι πληροφορίες εξαπλώνονται ταχύτερα από ποτέ, οι άνθρωποι είναι συχνά ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση. Είτε πρόκειται για παραπλανητικούς τίτλους ειδήσεων, παραποιημένες εικόνες ή ψευδείς ιατρικές συμβουλές, οι συνέπειες της παραπληροφόρησης μπορεί να είναι σοβαρές, οδηγώντας σε σύγχυση, δυσπιστία ή ακόμη και βλάβη. Αναγνωρίζοντας αυτό το πιεστικό ζήτημα, ο οργανισμός έχει ξεκινήσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των ενηλίκων με χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες σχετικά με τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Αυτή η πρωτοβουλία είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαστήριο. Είναι μια γέφυρα προς τον ψηφιακό γραμματισμό, την κριτική σκέψη και την εμπιστοσύνη στην πλοήγηση στην εποχή της πληροφορίας. 

Προκλήσεις  

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Αυτές οι προκλήσεις παρέχουν το πλαίσιο για τους λόγους για τους οποίους τέτοιες πρωτοβουλίες είναι κρίσιμες:

  1. Περιορισμένος ψηφιακός γραμματισμός: Πολλά άτομα έχουν μικρή εμπειρία με smartphones, υπολογιστές ή διαδίκτυο. Απλές ενέργειες, όπως το άνοιγμα ενός προγράμματος περιήγησης ή το κλικ σε έναν σύνδεσμο, μπορεί να φαίνονται τρομακτικές.
  2. Ο φόβος της τεχνολογίας: Ο φόβος του λάθους συχνά αποθαρρύνει τους ενηλίκους από την ενασχόληση με ψηφιακά εργαλεία. Αυτό δημιουργεί εμπόδια στη μάθηση νέων δεξιοτήτων.
  3. Η γνωστική υπερφόρτωση: Η παραπληροφόρηση ευδοκιμεί στην πολυπλοκότητα. Οι ενήλικες συμμετέχοντες μπορεί να δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να διακρίνουν μεταξύ γνήσιων πληροφοριών και παραπλανητικού περιεχομένου λόγω του τεράστιου όγκου δεδομένων στο διαδίκτυο.
  4. Δυσπιστία στις νέες πληροφορίες: Ορισμένα άτομα με μακροχρόνιες πεποιθήσεις ανατρέχουν μόνο σε παραδοσιακές πηγές πληροφοριών και μπορεί να είναι δύσπιστα.
  5. Γλώσσα και Jargon Barriers: Οι τεχνικοί όροι όπως “αλγόριθμος”, “clickbait” ή “deepfake” μπορεί να είναι άγνωστοι για όσους δεν έχουν μεγαλώσει στην ψηφιακή εποχή.
  6. Σωματική και ψυχική κόπωση: Ο κόπος της εκμάθησης ή τα περίπλοκα μαθήματα αποτρέπουν, μειώνοντας την ικανότητά τους να απορροφούν και διατηρούν πληροφορίες.
  7. Πρόσβαση στην Τεχνολογία: Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε συσκευές ή αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο, που περιορίζει την ικανότητά τους να ασκούν αυτά που έχουν μάθει.
  8. Η ντροπαλότητα ή η απροθυμία να συμμετάσχουν: η αμηχανία όταν κάνουν λάθη μπροστά σε άλλους μπορεί να αποτρέψει τους ενηλίκους από την ενεργό συμμετοχή.
  9. Πολιτισμικά και γενεαλογικά χάσματα: Οι ενήλικες μπορεί να αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τις ψηφιακές συνήθειες και τη γλώσσα της νεότερης γενιάς, 

Στόχοι του έργου 

Το έργο έχει τους ακόλουθους στόχους: α) να κατανοήσει πώς οι λειτουργικές δεξιότητες (λειτουργικός αλφαβητισμός) μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα αναγνώρισης της παραπληροφόρησης, β) να γνωρίζει καλύτερα τη λειτουργική ευπάθεια προκειμένου να τη μειώσει, γ) να βελτιώσει τις ικανότητες του προσωπικού στη διαχείριση καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως το Eduverse, το οποίο είναι μια πλατφόρμα METAVERSE, δ) να επεξεργαστεί καινοτόμες ενότητες κατάρτισης που θα αναπτυχθούν στο Eduverse

Τα αποτελέσματα 

Οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν γνώσεις και ικανότητες σχετικά με τη σημασία του λειτουργικού γραμματισμού στην ανίχνευση της παραπληροφόρησης και θα μάθουν πώς να αναπτύσσουν καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους χρησιμοποιώντας εικονικούς χώρους όπως το Metaverse. Αποτελέσματα: Κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ενοτήτων, Εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτές, οδηγός Eduverse.  

Η δια βίου μάθηση είναι μια δυναμική διαδικασία προσαρμόσιμη στις ατομικές ικανότητες αλλά και σε γεγονότα και μετασχηματισμούς της ζωής που επιβάλλουν μια «προσαρμοστική» ή ακόμα και μετασχηματιστική, σχεδόν επαναστατική αλλαγή. Με λίγα λόγια, η δια βίου μάθηση συμβάλλει στην ενίσχυση ή/και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας. Οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν στο παρελθόν συχνά δεν χρησιμεύουν πλέον για την κατανόηση μιας πραγματικότητας που εξελίσσεται με την ταχύτητα του φωτός. Η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων δεν μπορεί να περιοριστεί στην απλή επεξεργασία μιας σειράς αλγορίθμων ικανών να καθορίσουν εάν μια είδηση  είναι αληθινή ή όχι (αλγόριθμοι ελέγχου γεγονότων). Η καταπολέμηση του προβλήματος των ψευδών ειδήσεων απαιτεί επίσης μια αρθρωτή και σύνθετη δημόσια και ιδιωτική δέσμευση στην αγωγή του πολίτη προς την ψηφιακή κοινωνία και την κριτική σκέψη.

Ένα έργο καινοτόμο! 

Το έργο χρησιμοποιεί το METAVERSE για την παροχή καινοτόμων εργαλείων και καινοτόμων μεθόδων/δραστηριοτήτων. Η λέξη «μετασύμπαν», με την τρέχουσα και ευρεία έννοια του όρου, σημαίνει ψηφιακή πραγματικότητα που συνδυάζει πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτυακού παιχνιδιού, της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας. Τα τομεακά «υπο-αντικείμενα» αναδύονται εντός του μετασύμπαντος, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά τις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η χρήση του μετασύμπαντος στην εκπαίδευση αποτελεί ένα πρόσφατο πεδίο εξερεύνησης: το «eduverse». Προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης νέων χώρων κοινωνικής επικοινωνίας, μεγαλύτερη ελευθερία δημιουργίας και ανταλλαγής, νέες εμβυθιστικές εκπαιδευτικές εμπειρίες μέσω της εικονικής πραγματικότητας, δημιουργώντας ένα εκπαιδευτικό και σχολικό συνεχές μεταξύ του φυσικού χώρου και του εικονικού χώρου μάθησης, δηλαδή ενός μαθησιακού περιβάλλοντος on-life.  Η δυνατότητα μιας εκπαιδευτικής εμπειρίας σε έναν εικονικό χώρο αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία μάθησης για όλους.

 

Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες οργανισμοί 

Πρώτα απ ‘όλα, η πρωτοβουλία BU.BI είναι συμπληρωματική του έργου FI.DO που ολοκληρώθηκε πέρυσι. Το BU.BI θα επεκτείνει τα αποτελέσματα του FI.DO προς μια νέα ομάδα-στόχο, προσθέτοντας νέες καινοτόμες εκπαιδευτικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο Metaverse. 

Εταίροι: 

AFORISMA, ΙΤΑΛΙΑ

VIRTUALIS, ΙΤΑΛΙΑ

IDEC, Ελλάδα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Zasavska ljudska univerza, Σλοβενία

PUCKO OTVORENO UCILISTE KOPRIVNICA, Κροατία

Συμπέρασμα 

Μια κοινοτική προσπάθεια!

Αυτό το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τις δεξιότητες διδασκαλίας. Αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της εμπιστοσύνης και της σύνδεσης στο διαδίκτυο με ευχέρεια. Καθώς η παραπληροφόρηση γίνεται μια αυξανόμενη πρόκληση, πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μένει πίσω στην εποχή της πληροφορίας. Είναι ένα κάλεσμα στην τοπική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και των εκπαιδευτικών, να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Όλοι μπορούν να συμβάλουν και να δημιουργήσουν μια ενημερωμένη, ενωμένη και ενδυναμωμένη κοινότητα όπου κάθε γενιά θα ευημερεί. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ομάδες ανθρώπων ετών 55+ ή ανθρώπων με χαμηλές δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού, όπου θα γίνει συζήτηση για τις ανάγκες των συμμετεχόντων και δοκιμή των εκπαιδευτικών εργαλείων, το Φεβρουάριο 2025 και μετά σε δεύτερη φάση το Μάιο 2025.  Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή «για το πρόγραμμα BUBI» στα τηλέφωνα της εταιρείας IDEC, 210 4286227  στην κυρία Μαρία Τρέντου.  

Σχετικά άρθρα