«Αλλάζει ο Καλλικράτης», «Ανασχεδιάζουμε τον χάρτη της χώρας»… Φράσεις που ακούσαμε τους προηγούμενους μήνες και οι οποίες αποτυπώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για δομικές αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών.
Η «εποχή» Ραγκούση, για την κυβέρνηση, φαντάζει “αναχρονιστική” και οι δυσλειτουργίες των ΟΤΑ κατά ένα μέρος, βρίσκουν εύκολο «πάτημα» στη μη εφαρμογή διατάξεων που απορρέουν από τις αδυναμίες του «Καλλικράτη». Πότε όμως είναι η “σωστή (πολιτική) στιγμή” να γίνουν παρεμβάσεις στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας; Την απάντηση αυτή έδωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός ξεδιπλώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης. Όπως είπε: «Το 2017 θα είναι και χρονιά σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την ενίσχυση του ρόλου της, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της».
Προς αυτή την κατεύθυνση, εντείνει τη δράση της η “ανανεωμένη” Επιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη η οποία είχε συσταθεί στις 9 Ιουνίου 2016 από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι εργασίες της έληξαν πέντε μήνες μετά (9 Νοεμβρίου) και 40 ημέρες μετά, στις 27 Δεκεμβρίου, ο νέος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης παρέτεινε τη λειτουργία της έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2017. Ωστόσο, αν και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στον “Καλλικράτη”, “αγκάθι” αποτελεί ο εκλογικός νόμος, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει την απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, δεν έχει όμως ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς για παράδειγμα θα εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες.