Εφημερίδα Κοινωνική

Μαθητές δημιούργησαν σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές!

 Breaking News

Μαθητές δημιούργησαν σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές!
10 Ιουλίου 2024

Oι ιδέες ζουν μέσα μας, η έμπνευση έρχεται από την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας και οι πιο δυνατές λύσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και συνεργασίας.

Αυτό απέδειξαν στην πράξη τα παιδιά της ομάδας “Ecobot” που κατέκτησαν μια θέση στο «βάθρο» στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next δημιουργώντας ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές.

Η ομάδα από το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Αθηνών σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης και 2ο ΓΕΛ Δάφνης κατασκεύασε και τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στους χώρους των σχολείων με στόχο να περάσει το μήνυμα για τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με το νήμα για 3D εκτυπωτές μπορούν να τυπωθούν είδη οικιακής χρήσης, έργα τέχνης, εργαλεία μαθησιακής υποστήριξης όπως χάρακες, 3D μοντέλα κυττάρων ή ανθρώπινων οργάνων καθώς και εξαρτήματα τεχνολογίας, όπως βάσεις για κινητά ή tablet, και εξαρτήματα ρομποτικής, δίνοντας νέα χρήση στο πλαστικό.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο επικεφαλής της ομάδας των μαθητών, Καθηγητής Πληροφορικής, Αριστείδης Τσιατούχας, αποκαλύπτει ποιο ήταν το έναυσμα για την κατασκευή του «Ecobot».

«Από τις συζητήσεις με τους μαθητές, αντιληφθήκαμε όλοι μαζί τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών. Οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία τους γι’ αυτές τις επιπτώσεις και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την ανακύκλωση των υλικών αυτών. Δυστυχώς, στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για την ανακύκλωση. Λείπουν οι κάδοι ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα τα πλαστικά μπουκάλια να καταλήγουν στους κοινόχρηστους κάδους απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται και στο σχολείο μας, όπου διαπιστώσαμε ότι τα μπουκάλια από αναψυκτικά και νερό πετάγονται μαζί με όλα τα άλλα σκουπίδια. Αυτή η πρακτική όχι μόνο επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και καταστρέφει πόρους που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτό μας έδωσε την αφορμή να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση κατασκευάζοντας ένα ρομπότ», αναφέρει.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ