Εφημερίδα Κοινωνική

Απάντηση Υφυπουργού Ναυτιλίας για τις καταγγελίες σε βάρος του Λιμενικού: «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και η προσφορά του αναγνωρίζεται διεθνώς»

 Breaking News

Απάντηση Υφυπουργού Ναυτιλίας για τις καταγγελίες σε βάρος του Λιμενικού: «Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις και η προσφορά του αναγνωρίζεται διεθνώς»
10 Ιουλίου 2024

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχετικά με τις καταγγελίες σε βάρος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τακτική επαναπροωθήσεων και για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να διερευνήσει αυτές τις καταγγελίες.

Ο κ. Γκίκας δήλωσε εμφατικά πως, «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όλα τα χρόνια και κυρίως από την εποχή που ξέσπασε η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, έχει διασώσει πάνω από 250.000 ζωές» και πρόσθεσε πως, «μόλις την Κυριακή 7/7/2024, σε ένα σοβαρότατο περιστατικό Έρευνας και Διάσωσης, 283 άνθρωποι «στοιβαγμένοι σε ένα σαπιοκάραβο» νότια της Γαύδου, διασώθηκαν από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στη χώρα Σφακίων και στην Αγιά Χανίων».

Επιπλέον, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε πως, «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δεν διασώζει μόνο ζωές αλλά συλλαμβάνει και διακινητές, πραγματοποιώντας χτύπημα σε όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο» και πως «μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πάνω από 3.000 διακινητές».

limeniko

«Αναφορικά με το τραγικότατο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Υφυπουργός, «περιστατικό της Πύλου», ανέφερε πως, «διενεργείται από το Ναυτοδικείο Πειραιώς προκαταρτική εξέταση, ενώ το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει αποστείλει όλο το υλικό για αξιολόγηση και αναμένονται τα αποτελέσματα αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, ο Συνήγορος του Πολίτη, ως αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή για θέματα αυθαιρεσίας, πραγματοποιεί την δική του ανεξάρτητη έρευνα, με την βοήθεια του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα».

«Όσον αφορά στο δημοσίευμα του Ν.Υ. Τimes που κάνει λόγο για «επαναπροωθήσεις»», ο κ. Γκίκας ανέφερε πως, «διατάχθηκε Ε.Δ.Ε., χωρίς όμως να προκύψει κάτι μεμπτό ώστε να δικαιολογεί την περαιτέρω έρευνα». «Εντούτοις», πρόσθεσε πως, «και το αποτέλεσμα της Ε.Δ.Ε. διαβιβάστηκε στις Ανεξάρτητες Αρχές».

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα εξελέγη για δεύτερη συνεχή χρονιά, πρώτη σε ψήφους στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και ότι αντιμετωπίζει το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας με την δέουσα σοβαρότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Υφυπουργός είπε πως, «το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενεργεί πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν κάθε περιστατικό προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και η προσφορά του αναγνωρίζεται διεθνώς. Αν ωστόσο, υπάρχει κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας», ο κ. Γκίκας ανέφερε πως, «αυτή διενεργείται και αν προκύψουν ευθύνες αυτές αποδίδονται».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ