Εφημερίδα Κοινωνική

Ενδοοικογενειακή βία-Υπόθεση Λύτρα: Ο νόμος Φλωρίδη, ο σημαντικός ρόλος του γιατρού και οι αλήθειες που δεν ειπώθηκαν!

 Breaking News

Ενδοοικογενειακή βία-Υπόθεση Λύτρα: Ο νόμος Φλωρίδη, ο σημαντικός ρόλος του γιατρού και οι αλήθειες που δεν ειπώθηκαν!
17 Ιουνίου 2024

*Γράφει ο Απόστολος Καραμπερόπουλος, εκδότης της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Καλές οι μετάνοιες… τα όσα ειπώθηκαν για ψυχολογική βοήθεια, αλλά η ουσία στης υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα, που τελικά κατέληξε από πρωταγωνιστής σε επεισόδιο οικογενειακής βίας, να είναι «ελεύθερος και ωραίος», είναι βαθύτερη και αρκετά σοβαρή.

Και εξηγούμαστε: Αν δεν υπήρχε η λεγόμενη διάταξη Φλωρίδη, που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο και ένας γιατρός με… «βαρίδια» που διέκρινε και κατήγγειλε την αλήθεια πίσω από τα δήθεν χτυπήματα της… «σκάλας», η υπόθεση αυτή θα έπεφτε στα «μαλακά», χωρίς κανείς να κάνει κουβέντα, ούτε καν το ίδιο το θύμα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η διάταξη Φλωρίδη υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Παράλληλα, με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά προστατεύοντάς τους με το ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, (εκτός βεβαίως αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως). Μάλιστα, τους παρέχεται και αποφυγή ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεση (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει το αντίθετο).

Το περιστατικό λοιπόν αυτό της υπόθεσης «Λύτρα» μας δίδαξε, ως κοινωνία, τρία πράγματα. Πρώτον: Το πόσο σημαντική είναι η θέσπιση και η πρακτική εφαρμογή κάποιων νόμων. Δεύτερον:  Το πόσο σημαντικό είναι τελικά στις μέρες μας να υπάρχουν άνθρωποι να καταγγέλλουν το «περίεργο», το «αλλόκοτο», χωρίς να φοβούνται ποιους θα βρουν απέναντί τους. Τρίτον: Το ότι το «είναι» και το… «φαίνεσθαι»… διαφέρουν.

Για όλα τ’ άλλα, όσα δηλαδή επακολούθησαν περί «ελευθερίας», «παραδειγματισμού», «μεταμέλειας», δικαστικής απόφασης, σαφώς υπάρχει όργανο που κρίνει αλλά και… ηθική των νόμων.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ