Εφημερίδα Κοινωνική

Το «τρίπτυχο» της νέας εποχής στη Ναυτιλία

 Breaking News

Το «τρίπτυχο» της νέας εποχής στη Ναυτιλία
22 Μαΐου 2024

Τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην ανάπτυξη της χώρας, τις προοπτικές και τις προκλήσεις του κλάδου ανέδειξε ο Γιάννης Ξυλάς,  εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά την ομιλία του στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, που άνοιξε τις εργασίες του στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ.

Αφού συνεχάρη τη «Ναυτεμπορική» για τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Ξυλάς τόνισε πως μέσα σε έναν κυκεώνα εξελίξεων, η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει πρωτοπόρος, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να επενδύουν σε νέα, πιο αποδοτικά ενεργειακά και προηγμένα πλοία. Χαρακτήρισε τη ναυτιλία «εθνικό κεφάλαιο» για τη χώρα και υπογράμμισε πως η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία «έχει όλα τα εχέγγυα να συνεχίσει και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι».

Εστιάζοντας στο σύνθετο περιβάλλον που βιώνει ο κλάδος, παρατήρησε πως «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία η μία πρόκληση διαδέχεται την άλλη». «Η ναυτιλία, η παγκόσμια αυτή βιομηχανία που συνδεει χώρες και οικονομίες δεν μένει ανεπηρέαστη. Βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις γεωπολιτικές και οικονομικές» ανέφερε.

Επισημαίνοντας πως η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, σημείωσε πως ο κλάδος συνεχίζει να μειώνει κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Η ναυτιλία θα μεταφέρει σε κάθε γωνιά του κόσμου τα νέα εναλλακτικά καύσιμα, που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη» τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη πως ο κλάδος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί μέρος της λύσης.

Σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα σημείωσε πως «απαιτείται έρευνα προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αναδειχθούν νέα ναυτιλιακά καύσιμα τα οποία δεν θα υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα». «Χρειαζόμαστε καύσιμα ασφαλή για τους ναυτικούς μας, για τα πλοία μας για το περιβάλλον, που θα είναι ανταγωνιστικά οικονομικά» είπε. Εξέφρασε επίσης την σταθερή στήριξη της ΕΕΕ στην στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Χαρακτήρισε επίσης «μύθο» την αντίληψη ότι η ναυτιλία έχει τον τρόπο να κάνει την ενεργειακή μετάβαση μόνη της, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η συμβολή όλων των μερών. «Η συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι το κλειδί ώστε με εφικτά μέτρα να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε πάντως πως οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία. «Έκτακτες καταστάσεις, κρίσεις, πανδημίες, οι γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις δυχεραίνουν το έργο μας. Τα πλοία όμως δεν σταματούν ποτέ να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ακόμη κι όταν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης βρέθηκε σε ‘στάση’» ανέφερε ο κ. Ξυλάς τονίζοντας πως όλα αυτά αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ξυλάς παρατήρησε πως «βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής». «Οδηγός της πορείας μας προς αυτήν θα πρέπει να είναι το τρίπτυχο: ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα οικονομική βιωσιμότητα» κατέληξε.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ