Εφημερίδα Κοινωνική

Παράταση για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

 Breaking News

Παράταση για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
28 Μαΐου 2024

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται τελικά… παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ!

Η διαδικασία και τα πρόστιμα

Τα βαριά πρόστιμα θα επιβληθούν σε ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν θα υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο.

Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όπως προβλέπεται θα καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο αυτεπάγγελτα ή στο πλαίσιο καταγγελίας η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Σημειώνεται ότι το νέο μέτρο έχει προκαλέσει ανησυχία στους ιδιοκτήτες οικοπέδων ειδικά σε αυτούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής όπου υπάγεται το οικόπεδο. Όπως αναφέρουν φορείς και πολίτες, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να αναλάβουν οι ίδιοι τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και αναγκάζονται να την αναθέσουν σε τρίτους. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν έχει όντως γίνει επαρκής καθαρισμός ούτε εάν η συντήρηση είναι εντατική. Τον ίδιο προβληματισμό έχουν εκφράσει και ιδιοκτήτες που ναι μεν έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η διαδικασία έχει επιτελεστεί με τον ορθό τρόπο και σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε ελεγκτή.

Ποιοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους;

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

δ) σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ