Εφημερίδα Κοινωνική

Βράβευση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον συμμετοχικό σχεδιασμό της ανάπτυξης του Πάρκου Λιπασμάτων

 Breaking News

Βράβευση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον συμμετοχικό σχεδιασμό της ανάπτυξης του Πάρκου Λιπασμάτων
02 Απριλίου 2024

«Βράβευση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για τον συμμετοχικό σχεδιασμό της ανάπτυξης του Πάρκου Λιπασμάτων με τους επισκέπτες του και την παρουσίαση της βιομηχανικής και κοινωνικής ιστορίας της περιοχής μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.lipasmatapark.gr»

Το Πάρκο Λιπασμάτων «βρέθηκε» στη Λάρισα για το 5ο πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την παρουσίαση της εργασίας: «Δημοτικό Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας: Η ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων και η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της παλιάς βιομηχανίας από την τοπική αυτοδιοίκηση».

20240313_144121

Πρόκειται για το 5ο «Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage)», που διοργανώθηκε στη Λάρισα, από 6-9 Μαρτίου 2024, με τη συνεργασία της Ελληνικής και Κυπριακής Πολιτείας, Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων, ερευνητικών κέντρων κ.α.

ΑΦΙΣΑ-ΧΟΡΗΓΟΣ-ΕΠΙΚΟΙΝ-683x1024

Συνολικά, παρουσιάστηκαν 150 επιλεγμένες εργασίες, ενώ προσκλήθηκαν ως Key Note Speakers σημαντικοί επιστήμονες στο χώρο της ψηφιοποίησης και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με την εργασία του, συμμετείχε στη θεματική ενότητα 7: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά – Μνημεία σε κίνδυνο»

Τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Τσίγγερης ο οποίος παρουσίασε την εργασία και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο Πάρκο Λιπασμάτων με το πρόγραμμα Γόνιμο Έδαφος από το 2021 έως σήμερα. Πώς μια ιδέα μετασχηματίστηκε σε πράξη με την συμμετοχή επισκεπτών, κατοίκων, πολιτιστικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών φορέων.

IMG_2086

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε, όλο το project που δημιούργησε η δημοτική επιχείρηση ΚΔΒΜ2 σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ COMM’ON, η δημόσια διαβούλευση για την επόμενη μέρα του Πάρκου που έγινε το 2021, τα αποτελέσματα της και πώς με την χρήση ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών δημιουργήθηκε, μέσω της πλατφόρμας www.lipasmatapark.gr, μια «ζωντανή» παρουσίαση της ιστορίας του παλιού εργοστασίου και των ανθρώπων που δούλεψαν και έζησαν στην περιοχή.

Η ψηφιακή πλατφόρμα, η εικονική περιήγηση, η υβριδική περιήγηση, η σειρά Podcasts «Πάρκο Εργατιάς» καθώς και όλη η βιομηχανική ιστορία του εργοστασίου και της Δραπετσώνας, ταξίδεψαν και συνεχίζουν το ταξίδι τους χιλιόμετρα μακριά από το Πάρκο Λιπασμάτων.

Η διαχείριση και η ανάπτυξη του Πάρκου, μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια λειτουργίας του (2017-2024), παρουσιάζει μια καλή πρακτική για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ένα μοντέλο συμμετοχικό και διατομεακό που προσφέρει χώρο για συνεύρεση, διάλογο, συνεργασία, συν-σχεδιασμό και συν-απόφαση τόσο για την καθημερινή λειτουργία του όσο και για την επόμενη μέρα του. Ένα μεθοδολογικό μοντέλο που μπορεί να μεταφερθεί και να υποστηρίξει άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δράσεις και να τολμήσουν να διαχειριστούν συλλογικά δημόσιους χώρους πολιτιστικής και ιστορική σημασίας.

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας απέσπασε ένα από τα 6 βραβεία που απονεμήθηκαν σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (3 Περιφέρειες και 3 Δήμους) για τις καλύτερες πρακτικές στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το βραβείο αυτό δίνει δύναμη και αισιοδοξία σε όλη την ομάδα υλοποίησης για τα επόμενα βήματα και τις επόμενες δράσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στο Πάρκο Λιπασμάτων.

IMG_2227

Στόχος του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ήταν και είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει το Πάρκο, ως έναν δημόσιο χώρο συνάντησης, συμμετοχής, συν-απόφασης και συν-δημιουργίας. Έναν χώρο πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας όπου διατηρείται και παρουσιάζεται η «βαριά» βιομηχανική ιστορία, η πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιάς της περιοχής.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ