Εφημερίδα Κοινωνική

Κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά: Όσα προκύπτουν από το σύνολο της δικογραφίας: « Ο εργολάβος είχε άδεια μόνο για ελαιοχρωματισμό – Ανασφάλιστοι και οι 8 εργαζόμενοι»

 Breaking News

Κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά: Όσα προκύπτουν από το σύνολο της δικογραφίας: « Ο εργολάβος είχε άδεια μόνο για ελαιοχρωματισμό – Ανασφάλιστοι και οι 8 εργαζόμενοι»
22 Απριλίου 2024

Γκρέμιζαν τοίχους με «άδεια» για ελαιοχρωματισμούς και τοποθέτηση πλακιδίων! Η κατάρρευση μέρους νεοκλασικού κτιρίου, στην οδό Νεωρίων στον Πειραιά, με θύμα έναν νεαρό αστυνομικό, δεν αποτελεί έκπληξη για τους γνώστες της δικογραφίας. Μια σειρά από λάθη και παραβάσεις της νομοθεσίας οδήγησαν στην αδιανόητη τραγωδία. «Δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας. Ούτε κράνη ούτε κορδέλες γύρω από το κτίριο που κατεδαφιζόταν. Οι υπεύθυνοι είχαν δηλώνει ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά ότι θα εκτελούσαν μικρές εργασίες του άρθρου 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, που αφορούν ελαιοχρωματισμούς και πλακοποιία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι πέντε εκ των εργατών, οι Γιώργος και Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Δυστυχώς, όμως, όπως προκύπτει από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, οι υπεύθυνοι επιχείρησαν να το ανακατασκευάσουν εξαρχής, λόγω του ότι ήταν ένα παλαιό κτίριο της δεκαετίας του ’50. «Θα το έχτιζαν ξανά έχοντας πάρει μια άδεια ήσσονος σημασίας. Στην ουσία δεν πρόκειται για άδεια, αλλά για έγκριση, καθώς το άρθρο 30 του ΓΟΚ (Νόμος 4495/2017) προβλέπει εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια», τονίζει ο Γ. Σαπουντζάκης, συμπληρώνοντας: «Αντί όμως να τηρήσουν την άδεια, οι εργάτες είχαν λάβει εντολή να ρίξουν τοίχους και να κάνουν εργασίες που επιβάρυναν τον σκελετό του κτιρίου – και μάλιστα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Από τύχη δεν περνούσε εκείνη την ώρα κάποιος περαστικός ή δεν είχαμε και άλλα θύματα».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εργασίες, μεταξύ άλλων, χρωματισμών, μικρής έκτασης εσωτερικών επισκευών που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, αντικατάστασης αγωγών, κουφωμάτων, συντήρησης και επισκευής σκεπών κ.ά.

Εκτός από τον άτυχο 31χρονο αστυνομικό Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, που, όπως αποκαλύφθηκε, έκανε μεροκάματα σε οικοδομές προσπαθώντας να συμπληρώσει τον πενιχρό μισθό του και έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα το πρωί της περασμένης Τρίτης, ακόμη ένας εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά. Και οι οκτώ εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη οικοδομή ήταν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι.

«Δεν ήταν μόνο ο αστυνομικός, που με αξιοπρέπεια προσπαθούσε για τα προς το ζην. Ένας ακόμα εργαζόμενος, Γεωργιανός στην καταγωγή, νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένος. Η πλάκα από την ταράτσα που κατέρρευσε τον βρήκε από τη μέση και κάτω και διέλυσε τα πάντα. Σώθηκε, αλλά οι πιθανότητες να μείνει παράλυτος είναι μεγάλες. Οι τέσσερις από τους εντολείς μας και εργάτες στην οικοδομή, δύο από την Ακτή Ελεφαντοστού και δύο Γεωργιανοί, ήρθαν στην Ελλάδα για να επιβιώσουν και, εκτός του ότι κινδύνευσαν, βρέθηκαν κατηγορούμενοι και κρατούμενοι», λέει ο Γ. Σαπουντζάκης.

«Δεν γνωρίζουν ελληνικά, θα έκαναν έλεγχο στον εργολάβο για την οικοδομική άδεια; Αν είναι δυνατόν. Κι όμως, παραπέμφθηκαν στον τακτικό ανακριτή με κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον εργολάβο, στον μηχανικό και στους ιδιοκτήτες», συμπληρώνει ο έτερος δικηγόρος Π. Σαπουντζάκης.

Περιγράφοντας το πώς συνέβη το εργατικό δυστύχημα τη μοιραία μέρα, οι δικηγόροι των πέντε εργατών, μεταφέροντας τα όσα μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει οι πελάτες τους, εξηγούν ότι «την προηγούμενη Δευτέρα, πρώτη ημέρα των εργασιών, είχαν ρίξει τον πρώτο όροφο και είχαν μείνει μόνο οι τοίχοι. Μόλις επιχείρησαν να κατεδαφίσουν έναν τοίχο του μπάνιου, έπεσε η ταράτσα. Όλοι τους βρίσκονταν στον πρώτο όροφο». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε ερώτηση αστυνομικών πώς στηριζόταν το κτίριο, αφού είχαν κατεδαφιστεί και οι κολόνες, οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι «είχαν μείνει μόνο τα δοκάρια».

Ο άτυχος 31χρονος αστυνομικός από τα Γρεβενά, όπως έγινε γνωστό, είχε λάβει αιμοδοτική άδεια και, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν βρισκόταν σε υπηρεσία, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο διώροφο νεοκλασικό της οδού Νεωρίων για να βγάλει ένα μεροκάματο. Κάτι το οποίο γνώριζε η οικογένειά του, χωρίς να περιμένει σε καμία περίπτωση να συμβεί ένα τόσο τραγικό συμβάν και να χάσει τόσο άδικα τη ζωή του.

Σημειώνεται ότι ο μόνος από τους υπαίτιους για κακούργημα που συνελήφθη ήταν ο εργολάβος, ενώ διαφεύγουν τη σύλληψη οι ιδιοκτήτες του ακινήτου και ο μηχανικός. Όπως αποκαλύπτουν, μάλιστα, οι δικηγόροι των εργατών, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, που πουλήθηκε πρόσφατα, είναι έξι Λιβανέζοι. «Προφανώς αγόρασαν το νεοκλασικό κτίριο στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa και εκτιμούμε ότι είχαν σκοπό να το ανακαινίσουν και να το εκμεταλλευτούν», σημειώνει ο Π. Σαπουντζάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της πρώην ενοίκου, το σπίτι που κατέρρευσε ήταν ακατάλληλο και είχε κάνει καταγγελία και στο Υγειονομικό, καθώς, όπως υποστήριζε, υπήρχαν μούχλα και διαρροή στους τοίχους. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε και στην Πολεοδομία. Τότε, όπως δήλωσε, δέχθηκε απειλές από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Όλα αυτά πριν πουληθεί στους νέους ιδιοκτήτες. Η τιμή πώλησης του σπιτιού, σύμφωνα πάντα με την ένοικο, ήταν 450.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει -πλην των αρμοδίων- πόσο αγοράστηκε τελικά το ακίνητο.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ