Εφημερίδα Κοινωνική

Μπορεί ο κρύος καιρός να προκαλέσει κρυολόγημα;

 Breaking News

Μπορεί ο κρύος καιρός να προκαλέσει κρυολόγημα;
19 Ιανουαρίου 2024

Ορισμένα στοιχεία του χειμώνα μπορεί να είναι βάναυσα για το σώμα. Είναι όμως αλήθεια ότι μπορείτε να «κρυώσετε» αν δεν είσαι σωστά ντυμένοι έξω;

Ο Jesse Bracamonte, οικογενειακός γιατρός της Mayo Clinic, εξηγεί γιατί τα κρυολογήματα και άλλοι ιοί είναι πιο συνηθισμένοι τους χειμερινούς μήνες. Όταν οι γονείς σας, σας έλεγαν να φορέσετε ένα παλτό πριν βγείτε έξω, αλλιώς θα κρυώσετε, υπάρχει ένας μικρός πυρήνας αλήθειας σε αυτό.

«Αν είστε λίγο πιο κρύοι έξω, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας μπορεί να πέσει λίγο επειδή καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια για να σας κρατήσει ζεστό. Αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας προδιαθέσει για κρυολόγημα». λέει ο Bracamonte. Αλλά, ο ίδιος ο κρύος καιρός δεν προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Καθώς οι χειμερινές θερμοκρασίες πέφτουν, οι πιθανότητες εξάπλωσης ενός αναπνευστικού ιού αυξάνονται, επειδή αφιερώνετε περισσότερος χρόνος σε εσωτερικούς χώρους με άλλους.

«Όταν κάνει κρύο έξω, συνήθως οι άνθρωποι μαζεύονται στα σπίτια. Επομένως, εάν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, είναι πιο πιθανό να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος, και επομένως κρυώνετε», λέει ο Bracamonte. Επίσης λέει ότι εάν κολλήσετε έναν από τους κοινούς ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρόκειται για ιό στις περισσότερες περιπτώσεις και όχι για βακτηριακή λοίμωξη, επομένως τα αντιβιοτικά συνήθως δεν βοηθούν. Η ενυδάτωση, η άφθονη ξεκούραση και η υγιεινή διατροφή είναι όλα σημαντικά.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, το ονομάζουμε αυτό υποστηρικτική διαχείριση: ο χρόνος, η ξεκούραση, η κοτόσουπα και το να μείνουμε μακριά από τους άλλους είναι από τα καλύτερα φάρμακα».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ