Εφημερίδα Κοινωνική

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς – «Παραδώστε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τελεσίγραφο IDF στη Χαμάς – «Παραδώστε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα αλλιώς συνεχίζουμε τον πόλεμο»
25 Νοεμβρίου 2023

Μετά την αιφνίδια απόφαση της Χαμάς να καθυστερήσει την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ προειδοποιεί να επανεκκινήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα εάν δεν απελευθερωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι «εάν η επόμενη ομάδα Ισραηλινών ομήρων δεν απελευθερωθεί από τη Γάζα μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξεκινήσουν ξανά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η συμφωνία που υπογράφηκε ήταν για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στο πλαίσιο μιας τετραήμερης κατάπαυσης πυρός, ενώ παράλληλα θα υπήρχε αύξηση της βοήθειας στη Γάζα.

Γιατί καθυστέρησε η Χαμάς τη β” φάση απελευθέρωσης των ομήρων

Χθες η Χαμάς απελευθέρωσε 24 ομήρους, εκ των οποίων οι 13 ήταν Ισραηλινοί. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αφού πέρασαν από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Και σήμερα ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 η δεύτερη φάση της διαδικασίας απελευθέρωσης των ομήρων αλλά υπήρξε καθυστέρηση και μεταφέρθηκε για αργότερα. Έτσι λίγο μετά τις 17:00 οι Times of Israel μετέδωσαν πως η διαδικασία άρχισε, ωστόσο το αναίρεσαν κάνοντας λόγο για «δραστηριότητα αεράμυνας και εκρήξεις πάνω από τη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Χαμάς αποφάσισε, ξαφνικά, να καθυστερήσει την απελευθέρωση καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση των όρων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον δεύτερο γύρο της απελευθέρωσης των ομήρων, μέχρι το Ισραήλ να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη βόρεια Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωση «ξεκίνησε να παραδίδει τη δεύτερη ομάδα» των ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση των Ταξιαρχιών δεν επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή.

Πόσοι όμηροι και αιχμάλωτοι απελευθερώνονται κατά τη δεύτερη ημέρα της ανακωχής

Η δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, αποτελείται από 14 άτομα –άλλες πηγές κάνουν λόγο για 13– και θα παραδοθεί στους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή του Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ