Ολοκληρώθηκαν, με δεκάδες εισηγήσεις από Ελλάδα, Κύπρο, Ην. Πολιτείες, Αυστραλία, Μεξικό, Κίνα, Βραζιλία, Κατάρ, Λίβανο, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Δανία, Βουλγαρία και Μάλτα, οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου ΑΜΙRetreat του Advanced Media Institute, με θέμα: «Ψηφιακές πλατφόρμες και Δημοκρατία: Δημοσιογραφία και πολιτική επικοινωνία σε έναν κόσμο πολυκρίσης», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα θέματα του συνεδρίου αφορούσαν όχι μόνο τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες δημοσιογραφίας και την πολιτική επικοινωνία, αλλά και κατά πόσο η λειτουργία των Μ.Μ.Ε. επηρεάζει και επηρεάζεται από την κοινωνία του 21ου αιώνα, η οποία βιώνει μια πολυεπίπεδη κρίση.
Η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Εξωστρέφειας και Τουρισμού του Δήμου Πειραιά, ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο και στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε: «Είναι τιμητικό που η πόλη μας φιλοξένησε ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για ένα επίκαιρο θέμα, καθώς όταν μιλάμε για δημοσιογραφία και επικοινωνία στην εποχή μας, συζητάμε για τα εργαλεία που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, τις αξίες και την κατανόηση της πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο οι ψηφιακές πλατφόρμες διαδραματίζουν καίριο ρόλο τόσο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία, όσο και στην εξέλιξη του δημόσιου λόγου. Χαίρομαι επίσης που οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο και τη Δημοτική Πινακοθήκη δύο από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά κτίρια της πόλης μας».
Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, στον χαιρετισμό της, τόνισε: «Ο Πειραιάς, όπως και πολλές πόλεις παγκοσμίως, αναγνωρίζει τη σημασία που έχουν στις μέρες μας οι ψηφιακές πλατφόρμες. Έχουμε δει από πρώτο χέρι πώς μπορούν να δραστηριοποιήσουν τις κοινότητες, να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να δυναμώσουν την κοινή μας ανθρώπινη εμπειρία. Αλλά έχουμε δει επίσης τις προκλήσεις που θέτουν στη δημοκρατία μας, ειδικά σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις. Καθώς εμβαθύνουμε σε αυτόν τον κόσμο της πολυκρίσης –από το περιβαλλοντικό στον κοινωνικό, και από την πολιτική στην υγεία– ο ρόλος της δημοσιογραφίας και της πολιτικής επικοινωνίας δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμος».
Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ένα συνέδριο το οπoίο λειτουργεί ως γέφυρα ιδεών και προβληματισμού, ανάμεσα στη δημοσιογραφική και την επιστημονική κοινότητα. Ένα συνέδριο το οποίο θα μας προσφέρει άπλετα τα εργαλεία της ανάλυσης και αναστοχασμού για να κατανοήσουμε καλύτερα τους μετασχηματισμούς του πεδίου, τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται και την αποτελεσματικότερη λειτουργία μας σε αυτόν τον κόσμο».