Εφημερίδα Κοινωνική

Υπογραφές για τη δημιουργία Ποδηλατόδρομου και Πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα

 Breaking News

Υπογραφές για τη δημιουργία Ποδηλατόδρομου και Πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα
25 Νοεμβρίου 2023

Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, της κατασκευής του ενιαίου ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα, υλοποιήθηκε σήμερα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, εκτελών χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ Π. Μπαλωμένο.

Με τη σχετική σύμβαση η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» ΕΤΑΔ ΑΕ, παραχωρεί «ελεύθερα εδαφικά τμήματα ακινήτων αρμοδιότητάς της συνολικής επιφάνειας 46.891 τ.μ., με στόχο την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου μήκους 13,5 χιλιομέτρων. Το έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 19,13 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αναθέτουσα Αρχή του Έργου πρόκειται να είναι η Περιφέρεια Αττικής, φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αρμόδια υπηρεσία για την ωρίμανση, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του είναι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας ο κ. Πατούλης και ο κ. Μπαλωμένος προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Σήμερα, με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης 70 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ προς την Περιφέρεια Αττικής, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου στην Αττική Ριβιέρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και για όλη τη Νότια Ευρώπη.

Το έργο θα συνδέσει με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, από το ΣΕΦ μέχρι τη Βούλα, τους 7 όμορους δήμους της περιοχής. Η ολοκλήρωση του θα έχει τεράστια σημασία για την Αττική και θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής. Αφενός θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αφετέρου θα αναδείξει την περιοχή σε έναν ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μπαλωμένο, για την άμεση ανταπόκριση της ΕΤΑΔ ΑΕ. Επίσης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς και τα στελέχη που συνέβαλαν για να μπει στη φάση της υλοποίησης το έργο. Όπως και τους 7 όμορους δήμους των οποίων η συμβολή είναι καθοριστική. Το έργο θα προχωρήσει και θα προσδώσει υπεραξία στην Αττική.

Δήλωση Π. Μπαλωμένου:

«Η ΕΤΑΔ στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου να λειτουργεί προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, παραχωρεί σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, τμήματα των ακινήτων της στο Παραλιακό Μέτωπο Αττικής για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου, που έχει επισήμως ανακοινωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος του ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου είναι 13,5 χιλιόμετρα και έχει στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας και προσβάσιμης ακτογραμμής στην Ευρώπη. Η συνολική επιφάνεια της ζώνης που διατρέχει τα ακίνητα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας υπολογίζεται σε 70 στρεμμάτων περίπου. Νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε βασικοί συντελεστές αυτής της σημαντικής προσπάθειας και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη και όλους τους εμπλεκόμενους για την άψογη συνεργασία.»

Το έργο
Το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και ειδικότερα την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου – που εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Στόχος του Έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ ΑΕ, συμφωνείται για χρονικό διάστημα εικοσιπέντε (25) ετών και θα ισχύει με την προϋπόθεση της υλοποίησης του έργου του Ποδηλατόδρομου/πεζόδρομου εντός πενταετίας από την υπογραφή της σύμβασης. Στόχος του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ενιαία και προσβάσιμη ακτογραμμή στην Ευρώπη, παρόμοια με τη Γαλλική Ριβιέρα, την Ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη κ.λπ. και να προσφέρει επιπλέον ανοιχτό χώρο στους πολίτες, ενθαρρύνοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ