Εφημερίδα Κοινωνική

Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι ενέργειες που έχουν ανάγκη οι Δήμοι για την πολιτική προστασία τους

 Breaking News

Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι ενέργειες που έχουν ανάγκη οι Δήμοι για την πολιτική προστασία τους
09 Νοεμβρίου 2023

Τις θέσεις και τις προτάσεις του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του ο Αντιπρόεδρος του Ι.Τ.Α. και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ.Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αναφέρθηκε στον «Οδηγό Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων σε επίπεδο Δήμων», που πρόσφατα εξέδωσε το Ι.Τ.Α. με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αμπατζόγλου στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε τα επιχειρησιακά σχέδια να είναι εφαρμόσιμα και να μπορούν να λειτουργήσουν επί του πεδίου και υπογράμμισε ότι: «Οι αρμοδιότητες πρέπει να συνοδεύονται από οικονομικούς πόρους, από στελέχωση των υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς επίσης να συνοδεύονται με επιχειρησιακό σχέδιο για τις αρμοδιότητες όλων των κρατικών δομών την ώρα του φαινομένου».

Επίσης, θέτοντας το ζήτημα της αναθεώρησης του συνολικού πλαισίου εκτέλεσης των έργων πολιτικής προστασίας επισήμανε: «Στο δημόσιο διάλογο έχω θέσει ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα. Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με το γνωστό θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων, με τη χρονοβόρα και γραφειοκρατικά ατέρμονη διαδικασία με την οποία ένα έργο εκτελείται στην καλύτερη περίπτωση σε 2 χρόνια. Όμως, οι πολίτες από εμάς περιμένουν αποτελεσματικότητα. Και για αυτό νομίζω πως οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν διαδικασίες fast track. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπυρικής προστασίας θα πρέπει να διέπονται πλέον από τη νομοθεσία περί Ολυμπιακών έργων, με διαφάνεια, με όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».

Ο Αντιπρόεδρος του Ι.Τ.Α. κατέθεσε παράλληλα προτάσεις για τις ενέργειες που έχουν ανάγκη οι Δήμοι για την πολιτική προστασία τους:

«1. Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί των Δήμων και των Περιφερειών με νέα μηχανήματα και νέα εργαλεία, γεγονός που δεν έχει συμβεί, παρά την καταγραφή των ήδη υπαρχόντων ανά Δήμο, μετά από υπόδειξη του Υπουργείου.

2. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, όπως μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι, οδηγοί και χειριστές ειδικών μηχανημάτων έργου.

3. Προτεραιοποίηση της χρηματοδότησης των αντιπλημμυρικών έργων και με χρηματοδότηση και από άλλα διορθωτικά ταμεία, αλλά και από το πράσινο ταμείο.

4. Διευκόλυνση στη λήψη αποφάσεων, στην ανάθεση και στην πληρωμή της δαπάνης, εφόσον αφορά έργα εκτάκτου ανάγκης.

5. Άσκηση και εκπαίδευση του προσωπικού στο πεδίο. Δεν φτάνει να έχουμε προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο.

6. Στο πλαίσιο της πρόληψης, ο προγραμματισμός προμηθειών με συγκεκριμένο σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο, για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως σκηνές, στρώματα, κ.ά.».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ