Εφημερίδα Κοινωνική

Δημοτική Αστυνομία: Γιατί καθυστερεί η έκδοση της προκήρυξης;

 Breaking News

Δημοτική Αστυνομία: Γιατί καθυστερεί η έκδοση της προκήρυξης;
20 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη προσδοκία αλλά και προβληματισμός υπάρχει στους κόλπους χιλιάδων ενδιαφερόμενων για την προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη 1.213 νέων μόνιμων προσλήψεων σε δήμους σε την Ελλάδα.

Eνώ το ΑΣΕΠ έχει έτοιμο το διαγωνισμό, αναμένει τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις. Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις προσλήψεις αυτές.

Δε δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στον διορισµό ή την πρόσληψη προσωπικού σε ΟΤΑ εξαιτίας της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, η έκδοση της προκήρυξης μέχρι τα τέλη του 2023 φαντάζει σχεδόν αδύνατη, αφού κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να προχωρήσει στην αποδοχή τους.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η ευθύνη για την υπογραφή των συγκεκριμένων προσλήψεων θα περάσει στους νέους δημάρχους, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προκήρυξη δεν πρόκειται να βγει εντός του έτους.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης της Δημοτικής Αστυνομίας από το ΑΣΕΠ (χωρίς δική του υπαιτιότητα) έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης της πολλοί κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ανώτατο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή υποψηφίων, το οποίο ορίζεται στα 35 έτη και καθορίζεται βάσει της χρονολογίας γέννησης των υποψηφίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι το 2023 έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια, εάν η προκήρυξη βγει το 2024 μένουν «εκτός» αφού θα έχουν μπει στο 36ο έτος της ηλικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους. Όσοι κριθούν κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες.

Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση, τον περασμένο Δεκέμβριο, του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας, οι αρμοδιότητες του σώματος διευρύνονται και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ