Εφημερίδα Κοινωνική

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Νήσων σχετικά με την αποκατάσταση της Λεωφόρου Επιδαύρου Καλλονής

 Breaking News

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Νήσων σχετικά με την αποκατάσταση της Λεωφόρου Επιδαύρου Καλλονής
17 Νοεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Νήσων: «Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, προτιμούμε να δουλεύουμε παρά να κουτσομπολεύουμε. Ενημερώνουμε τώρα τους πολίτες γιατί τώρα έχουμε πληροφορίες σοβαρές και έγκυρες να τους δώσουμε. Δε φλυαρούμε αερολογώντας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων την 6-9-2023 προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στην Λεωφόρου Επιδαύρου Καλλονής. Για το λόγο αυτό, κατόπιν ενεργειών μας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Τροχαίας Αττικής και Αργολίδας διακόψαμε την κυκλοφορία στην ανωτέρω Λεωφόρο. Σαφώς γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας θα δυσκολέψει και το έργο αποκατάστασης και την καθημερινότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πια την  Ε.Ο. Παλαιάς Επιδαύρου – Τραχειάς – Δρυόπης, Είναι κατανοητό ότι λόγω του χαμηλού επιπέδου οδικής ασφάλειας της τελευταίας οδού, (η οποία στο μεγαλύτερο μέρος διέρχεται από ορεινά τμήματα, έχει μικρά πλάτη, κλειστές στροφές, έλλειψη ικανοποιητικής σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας και το χειμώνα η διέλευσή της κρίνεται επισφαλής λόγω του παγετού) ο χρόνος περιπορείας είναι μεγάλος με  πολλές επιπτώσεις (ταλαιπωρίας, καθυστέρησης, οικονομικές κα) .

Όμως η αντιμετώπιση των ζημιών και η αποκατάσταση τους, ώστε ο δρόμος να παραδοθεί με ασφάλεια στους πολίτες δεν είναι παιχνίδι. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Δεν έχει χαθεί ούτε ένα λεπτό. Υπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους ώστε κάθε παρέμβαση να γίνει σωστά και στο μικρότερο χρόνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ενέργειες που έχουν γίνει:

  •   Άμεσα (12/9) πραγματοποιήθηκε αυτοψία κλιμακίου της Υπηρεσίας μας, συνεπικουρούμενο από κλιμάκιο εξειδικευμένης εταιρίας με γεωλόγους και γεωτέχνες μηχανικούς, σε τμήμα της Λεωφόρου Π. Επιδαύρου– Κόμβου Καλλονής-Γαλατά, προκειμένου να διαπιστωθούν επί τόπου τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από την κακοκαιρία.
  •    Στις 29/9 συντάχθηκε η τεχνική έκθεση που περιελάμβανε τα εκδηλωμένα προβλήματα, καθώς και προτάσεις άμεσων μέτρων προς άρση της επικινδυνότητας. Οι βλάβες συνοπτικά αφορούν σε αποκολλήσεις βραχοτεμαχίων, κατολισθήσεις, βλάβες σε φράκτες, ανάσχεση καταπτώσεων και πλεγμάτων, όπως και τοιχίων ποδός. Πρόσθετα αστόχησε το επίχωμα πρόσβασης στη γέφυρα του φαραγγιού Έρως. Τα προτεινόμενα άμεσα μέτρα αποκατάστασης βλαβών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος, συνοψίζονται σε: απομάκρυνση επισφαλών μπαζών από τα πρανή και βελτίωση της ευστάθειάς τους, ξερκαρώματα και απομακρύνσεις επισφαλών όγκων, απομάκρυνση συσσωρευμένων υλικών από αναβαθμίδες και βροχοπαγίδες, επισκευή υφιστάμενων έργων ανάσχεσης και αγκυρώσεις μεμονωμένων βραχοτεμαχίων. Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί τοιχίο στη θέση βλάβης του τεχνικού στη γέφυρα του φαραγγιού Έρως.
  •    Στη συνέχεια αφού συντάχθηκε ο σχετικός προϋπολογισμός από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (24/10) αίτημα διάθεσης πίστωσης 1.300.000€, προκειμένου να γίνουν οι άμεσες επεμβάσεις για να δοθεί ασφαλώς ο δρόμος σε κυκλοφορία.
  •    Από τις 24/10 ξεκίνησε ο αγώνας της Περιφέρειας Αττικής για την εξεύρεση του πρώτου ποσού για τις άμεσες επεμβάσεις. Ακολούθησαν συνεχείς συσκέψεις και αλληλογραφία για την εξεύρεση ποσού που θα μπορούσε άμεσα να χρησιμοποιηθεί για τις άμεσες επεμβάσεις. Να μη μείνει στα χαρτιά. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας και οι Διευθυντές των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία για την εξεύρεση της καλύτερης και άμεσα υλοποιήσιμης λύσης.
  •   Όπως είναι γνωστό οι δυνατότητες των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες. Τα περιθώρια που είχαμε στο πλαίσιο αυτό ήταν ελάχιστα. Για το λόγο αυτό, στις 14/11 με έγγραφό μας απευθυνθήκαμε στον Υπουργό Εσωτερικών και ζητήσαμε την ένταξη της αποκατάστασης των ζημιών στο «Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού».
  •    Στις 15/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κου Χρήστου Τριαντόπουλου με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Ά Πειραιά κο Κατσαφάδο Κωνσταντίνο, τον Περιφερειάρχη κο Γιώργο Πατούλη,  Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κο Σταύρο Βοϊδονικόλα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διάθεση του ποσού των 900.000€ για εργασίες άμεσης αποκατάστασης σε ζημιές στη Λεωφόρου Επιδαύρου Καλλονής.  Οι εργασίες προσαρμοσμένες στο ποσοστό πίστωσης, θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα αφού εκτιμηθούν από την αρμόδια Υπηρεσία και την εταιρεία εξειδικευμένων γεωλόγων.

Σε όλο αυτό το διάστημα εισπράξαμε το ενδιαφέρον, την αγωνία και την ανησυχία των εν ενεργεία και νεοεκλεγέντων Δημάρχων, των φορέων και των πολιτών του Πόρου και της Τροιζήνας-Μεθάνων. Δεχτήκαμε σωρεία τηλεφωνημάτων, ερωτημάτων και επιστολών που απαντήσαμε με κάθε επιφύλαξη γιατί οι απαντήσεις μας θα έπρεπε να είναι αληθείς και σίγουρες. Λάβαμε τη βοήθεια και ευχαριστούμε θερμά τους κκ Κατσαφάδο Κωνσταντίνο, Τριαντόπουλο Χρήστο και Λιβάνιο Θεόδωρο. Δε θα ξεχάσουμε όμως να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους των Υπηρεσιών μας, την κυρία Μίσκα Μαρία, τον κύριο Παγωτέλη  Ευστράτιο, την κυρία Κωνσταντάρα Αγγελική και τους υφιστάμενους τους που έγιναν αποδέκτες όλων των ανωτέρω πιέσεων για να είναι γρήγοροι και αποτελεσματικοί.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Βοϊδονικόλας ευχαριστούν θερμά όλοι τους ανωτέρω για τη βοήθεια και τη στήριξή τους.

Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Αττικής παρέχουμε υπηρεσίες στους πολίτες και όχι άρθρα και ανακοινώσεις.

Δεν μιλάμε, παράγουμε!»


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ