Εφημερίδα Κοινωνική

«Άδειασμα» στον Σούνακ και από το Βρετανικό Μουσείο – «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά»

«Άδειασμα» στον Σούνακ και από το Βρετανικό Μουσείο – «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά»
30 Νοεμβρίου 2023

Μεγαλώνει το κύμα δυσαρέσκειας κατά του Βρετανού πρωθυπουργού μετά την πολιτικά απρεπή κίνησή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στο Λονδίνο. Η νέα επίκριση σε βάρος του Ρίσι Σούνακ γίνεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Την δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι», εξέφρασε ειδικότερα ο διευθυντής σε podcast που έκανε του Political Currency.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι ήταν σαφές από τα γεγονότα, αυτή την εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση του Σουνάκ δεν θα υποστήριζε μια ανταλλαγή.

Επανέλαβε επίσης τα εξής: «αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου» μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

«Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης

Απάντηση έδωσε νωρίτερα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, επισημαίνεται πως «πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων».

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ