Εφημερίδα Κοινωνική

Λάζαρος Κυρίζογλου- Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ευθύνη των Δήμων ο καθαρισμός των φρεατίων, αλλά…»

 Breaking News

Λάζαρος Κυρίζογλου- Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Ευθύνη των Δήμων ο καθαρισμός των φρεατίων, αλλά…»
25 Οκτωβρίου 2023

Ενόψει της προετοιμασίας της πόλης για τον επερχόμενο χειμώνα και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας όλοι οι Δήμοι της Αττικής, που συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού και τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.  Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μίλησε στον Αθήνα 984 για τις ενέργειές του σε σχέση με την προτεραιότητα που δίνει στη διερεύνηση του σχετικού, πολυδαίδαλου πλαισίου.

«Για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θεσμικά ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έδωσα εντολή να διερευνήσουμε και να εντοπίσουμε όλο το σχετικό πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο. Στην Αθήνα υπάρχει η ΕΥΔΑΠ, στη Θεσσαλονίκη η ΕΥΑΘ», αναφέρει.

«Οι δήμοι στα δύο πολεοδομικά συγκροτήματα είναι υποχρεωμένοι να σκουπίζουν τις πόλεις και να καθαρίζουν τα φρεάτια, εξωτερικά. Στο εσωτερικό, η ευθύνη ανήκει στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. Πάντοτε όμως», προσθέτει, «οι δήμοι εκουσίως αναλαμβάνουν καθήκοντα να καθαρίζουν περαιτέρω για αντιπλημμυρική ή  αντιπυρική προστασία.»

Ειδικά για τα ρέματα,  ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ επισημαίνει μια αδικία  σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς -όπως τονίζει- χρεώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να επιτελέσει εργασίες πέραν των προκαθορισμένων  αρμοδιοτήτων της.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τρώει πολλές φορές…ξύλο, χωρίς να ευθύνεται και εκτός δικαιοδοσίας της. Τα ρέματα  μέσα σε δασικές εκτάσεις, δεν μπορεί να τα αγγίξει κανείς, διότι η ευθύνη ανήκει στο Δασαρχείο. Δηλαδή στην αποκεντρωμένη διοίκηση και συνεπώς στο κεντρικό κράτος».

Και συνεχίζει: «Στις μη δασικές περιοχές, αρμόδια για τα ρέματα είναι η Περιφέρεια  και για τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα, υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υποδομών, δηλαδή και πάλι κράτος. Τα παραπάνω ισχύουν και για την Θεσσαλία».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ