Εφημερίδα Κοινωνική

Χρυσοχοΐδης: Θα επανεκκινήσουμε το ΕΣΥ – Διαγωνισμοί παντού

Χρυσοχοΐδης: Θα επανεκκινήσουμε το ΕΣΥ – Διαγωνισμοί παντού
26 Οκτωβρίου 2023

Την ανάγκη το Εθνικό Σύστημα υγείας να επανεκκινηθεί, ώστε να καταστεί ευέλικτο, ελκυστικό και ανταγωνιστικό μέσα από μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως οργάνωση, προϋπολογισμοί, διαγωνισμοί προμήθειες κλπ., επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα στο 27ο συνέδριο του Economist.

Η υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο, τόνισε ο υπουργός Υγείας, αφενός, εξαιτίας του COVID-19- μία περιπέτεια την οποία διήλθε με επιτυχία η ανθρωπότητα- και αφετέρου λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπου μαζί με τη τεχνητή νοημοσύνη- Artificial Intelligence, που αρχίζει και μπαίνει μαζικά στον χώρο της υγείας συντελείται μία επανάσταση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, κυρίως στον δυτικό κόσμο, αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα, αφού στάθηκαν όρθια στη διαχείριση του Covid – 19.

Χιλιάδες προσλήψεις στηρίζουν την υγεία

Και συνέχισε:

«Αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, σκεφθείτε ότι λείπουν στην Ευρώπη 1 εκατ. επαγγελματίες υγείας, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι το λοιπό προσωπικό. Οι προσλήψεις δε που γίνονται κάθε χρόνο είναι πρωτοφανείς σε αριθμό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για παράδειγμα το 2023 ξεπερνούν τις 5,5 με 6 χιλιάδες και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί 6,5 χιλιάδες.

Είναι αριθμοί που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, παρόλα αυτά είναι διαρκής η προσπάθεια και πολλές φορές άγονη προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Επανεκκίνηση του ΕΣΥ

Για την επανεκκίνηση του ΕΣΥ, ο υπουργός επεσήμανε τα εξής:

«Χρειάζεται αυτόν τον γίγαντα που λέγεται εθνικό σύστημα υγείας, ο οποίος διαχειρίστηκε τον covid, ο οποίος νοσηλεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια συμπολίτες μας, νοσηλεύει και θεραπεύει εκατομμύρια πολίτες με δύσκολες ασθένειες και επεμβάσεις, να δούμε λοιπόν με ποιον τρόπο θα ξανα- εκκινήσουμε το σύστημα, θα το κάνουμε πιο ευέλικτο, θα το κάνουμε πιο ελκυστικό, για να μπορέσει έτσι να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας, η οποία έχει μεγάλο όριο ηλικίας, έχει γηρασμένο πληθυσμό, έχουμε χρόνια νοσήματα και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει φύγει στο εξωτερικό», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Προχωράμε σε έναν νέο τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα είναι ορισμένοι και θα είναι αντικείμενο διαχείρισης με τρόπο ορθολογικό και υπεύθυνο, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαχείρισης των προϋπολογισμών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Παντού διαγωνισμοί, παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός».

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ