Εφημερίδα Κοινωνική

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Γιάννης Μώραλης – Δήμαρχος Πειραιά: «Μαζί αλλάξαμε τον Πειραιά. Μαζί συνεχίζουμε» – «Εμείς για ό,τι δεσμευόμαστε, έχουμε στοιχεία και κοστολογημένο πρόγραμμα»

 Breaking News

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Γιάννης Μώραλης – Δήμαρχος Πειραιά: «Μαζί αλλάξαμε τον Πειραιά. Μαζί συνεχίζουμε» – «Εμείς για ό,τι δεσμευόμαστε, έχουμε στοιχεία και κοστολογημένο πρόγραμμα»
04 Οκτωβρίου 2023

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, βάζοντας στο «τραπέζι» της συζήτησης πολλά και ενδιαφέροντα θέματα της πόλης, όπως την ανάπλαση της Πειραϊκής, τα έργα καθημερινότητας, τα αντιπλημμυρικά, το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.α. Ο Δήμαρχος Πειραιά μίλησε «ανοιχτά» για τους συνυποψήφιους του, για το όραμά του για την πόλη, για τους στόχους της επόμενης 5ετίας και σχολίασε τις σχέσεις κράτους-αυτοδιοίκησης αλλά και τις διεκδικήσεις που έχουν μπει «ψηλά» στην ατζέντα της δημοτικής Αρχής. Η συνέντευξη δόθηκε στον Απόστολο Καραμπερόπουλο, εκδότη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και στον Κώστα Παναγιωτάκη, Διευθυντή σύνταξης των μέσων της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου Πειραιά:

Για το debate της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

«Ήταν ένα άρτια οργανωμένο debate και μια διαδικασία που την απόλαυσα, από ένα αξιόπιστο μέσο όπως εσάς, με αντικειμενικότητα και με σεβασμό προς όλους. Η αλήθεια είναι ότι από τους συνοποψηφίους μου δεν βγήκα σοφότερος.  Αυτά που άκουσα είναι θέματα που αφορούν περισσότερο την κεντρική πολιτική. Θα ήθελα να εστιάζαμε όλοι στα τοπικά ζητήματα. Και εκεί δυστυχώς άκουσα συνθήματα και όχι ουσία. Εμείς ό,τι λέμε, για ότι δεσμευόμαστε, το λέμε κοστολογημένα και με στοιχεία».

Για την Πειραϊκή

«Η προμελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και κατατέθηκε στο ΚΑΣ. Πριν δυο εβδομάδες βρεθήκαμε μαζί με άλλους φορείς του Πειραιά στη συνεδρίαση του ΚΑΣ και συζητήσαμε διάφορα πράγματα. Υπήρχαν κάποιες συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα και κάποιες διαφοροποιήσεις. Το αποτέλεσμα του ΚΑΣ είναι ότι υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις σε κάποια σημεία, κυρίως τεχνικά μέρη που αφορούν στον ανάδοχο. Αυτά που ενδιαφέρουν το Δήμο, είναι ότι δεν θέλουν αυτό τον περίπατο πάνω στα βράχια, τη λεγόμενη «γραδελάδα». Από την πλευρά μας είπαμε ότι και εμείς προτιμούμε να βγει αυτό από τη μελέτη, καθώς έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες και είχαμε κάποιες αμφιβολίες για την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου. Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα με τα γήπεδα του Πορφύρα και του Φοίνικα. Τους είπαμε ότι αν δεν είναι απαίτηση της Αρχαιολογίας να φύγουν, για εμάς θα ήταν χαρά μας να παραμείνουν. Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί μια περίοδος χάριτος παραμονής, περίπου 2 ή 3 ετών. Επίσης, υπήρξαν επιμέρους παρατηρήσεις για τα παραδοσιακά φωτιστικά, τις σκάλες, το σχέδιο για τις πλάκες, τις φυτεύσεις, τα υδραυλικά κ.α. Το βέβαιο είναι ότι πλέον, έχοντας στα χέρια μας την απόφαση του ΚΑΣ, θα συζητήσουμε στην Κοινότητα αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα διεξοδικά και πρακτικά, μετά τις εκλογές και από εκεί και πέρα θα δημοπρατήσουμε το έργο και αυτός που θα πάρει το έργο, θα πρέπει να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις του ΚΑΣ. Το έργο στην τελική του μορφή, ως προς την μελέτη, θα ξαναπεράσει από το ΚΑΣ και θα «κλειδώσει» οριστικά. Το ζητούμενο για εμάς, κυρίως είναι να γίνει σωστά η ανάπλαση αλλά προϋπόθεση είναι και εμείς πρέπει να δημοπρατήσουμε όσο πιο γρήγορα για να είμαστε εντός προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης. Θυμίζω ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με φορείς, με τα δυο σωματεία, τους αλιείς κ.α… Και θα ανοίξουμε πάλι τη διαβούλευση, αυτή τη φορά με συγκεκριμένο αντικείμενο στα χέρια μας».

MORALIS YANNIS 2 PIREE-B-2023 BY VR_29 (1)

Για το ν/σ των ΟΤΑ

«Φέρνει ομολογουμένως πολλές ανατροπές στη λειτουργία των Δήμων. Στα ΝΠΔΔ, στις σχολικές επιτροπές, στην ευθύνη της καθαριότητας, στην κατανομή προσωπικού. Προσπαθεί η κυβέρνηση να συμμαζέψει την κατάσταση πιστεύοντας ότι υπάρχει μια κατασπατάληση δυνάμεων (προσωπικού) αλλά και χρημάτων. Δεν λέω ότι είναι μια λανθασμένη σκέψη. Αλλά η ένστασή μου είναι πρώτον, ότι δεν μπορεί αυτό το μέτρο να είναι οριζόντιο, γιατί οι ανάγκες των Δήμων είναι διαφορετικές και δεύτερον, ότι είναι λάθος ο χρόνος που μπήκε, δηλαδή μια βδομάδα πριν τις εκλογές και χωρίς ευρεία διαβούλευση. Επίσης, όταν η ΚΕΔΕ και ο σημερινός πρόεδρός της ζητούν αναβολή, αυτό έχει μια σημασία. Εν πάση περιπτώσει εμείς θα προχωρήσουμε. Εκεί όμως που είχαμε βάλει μεγάλη ταχύτητα να τρέξουμε κάποια πράγματα, μας φρενάρουν για να κάνουμε άλλα πράγματα. Για εμάς ο ΟΠΑΝ και η ΚΟΔΕΠ έχουν πολύπλευρο, ουσιαστικό  έργο και υποχρεώσεις, συνεπώς θα υπάρχουν δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση, όταν επιχειρείται μια τομή στην αυτοδιοίκηση, θα πρέπει πρώτα να συζητείται».

Στόχοι επόμενης μέρας και επόμενης 5ετίας

«Είμαστε σε μια διαφορετική φάση από το 2019. Εκείνη την περίοδο δεν είχαμε έτοιμες μελέτες για πράγματα που θέλαμε να κάνουμε στην πόλη. Τώρα  είμαστε προετοιμασμένοι σε μεγάλο βαθμό. Ξεκινάμε άμεσα και πολύ σημαντικές αναπλάσεις σε όλα τα διαμερίσματα, με συμβάσεις και αναδόχους. Ως προς την καθημερινότητα, να διατηρήσουμε την καθαριότητα, η οποία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, να ενισχύσουμε την ανακύκλωση, να δούμε τα πεζοδρόμια και την οδοποιία γενικότερα. Μακροπρόθεσμα, έχουμε στα σχέδιά μας την Πειραϊκή, το νέο Δημαρχείο, τη μεγάλη ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ πίσω από το Καραϊσκάκη σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες και το Καλιφόρνια. Βεβαίως, θα διεκδικήσουμε και την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ και την Ιπποδάμεια αγορά. Ειδικά για το πρώτο, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα το βάλει σε προτεραιότητα γιατί αφορά και τη λειτουργία του λιμανιού».

Για τον ΕΘΝΙΚΟ

«O Εθνικός έχει δυο ζητήματα. Ένα ότι δεν έχει έδρα να αγωνιστεί τώρα και ένα ότι δεν έχει δικό του γήπεδο. Εμείς λύνουμε το πρώτο άμεσο ζήτημα του Εθνικού, να βρει δηλαδή μια έδρα μέσα στην πόλη και να μην πηγαίνει εδώ και ‘κει να παίζει! Και θα είναι η έδρα του στο ΣΕΦ. Ο Δήμος Πειραιά θα δώσει 400.000 να μπει μια κερκίδα 1.500 ατόμων, να φτιαχτούν οι υποδομές, π.χ. φώτα κτλ και ότι άλλο χρειάζεται για να πάρει άδεια και θα παίξει ο Εθνικός εκεί από 1/1/2024. Είναι μια συνεργασία του ΣΕΦ, του Δήμου Πειραιά, του ΟΠΑΝ και του Εθνικού. Φυσικά, για να μη γίνει παρεξήγηση μιλάμε για έδρα αγωνιστική, θα συνεχίσουν δηλαδή και τα άλλα σωματεία να προπονούνται στο ΣΕΦ, κανονικά και να απολαμβάνουν καλύτερες υποδομές. Από εκεί και πέρα, έχοντας κερδίσει το χρόνο με αυτή μας την κίνηση, θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε το μεγάλο στόχο μας για να γίνει το γήπεδο του Εθνικού στο Σχιστό. Εκεί έχουμε μια αντιδικία με το Δημόσιο, αλλά μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό, όλοι θα είμαστε πιο ήσυχοι, διότι ο Εθνικός θα παίζει μέσα στην πόλη του».

MORALIS YANNIS 2 PIREE-2023 BY VR_99

Για υποδομές, φυσικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά, διαχείριση απορριμμάτων

«Άκουσα με ικανοποίηση τον υποψήφιο Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά να λέει ότι η κάθε περιφέρεια θα διαχειρίζεται τα δικά της απορρίμματα. Ξέρω ότι και ο κ. Ιωακειμίδης έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία πάνω στο θέμα, όπως και  ο κ. Σγουρός. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα τρέξουν όπως πρέπει γιατί είναι μείζον ζήτημα και το γνωρίζουν όλοι πλέον. Για τις πλημμύρες, όπως έχω πει κατά καιρούς δεν είναι μόνο θέμα καθαρισμού φρεατίων, όπως λένε πολλοί. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει αλλά οι υποδομές της πόλης είναι παλιές. Για παράδειγμα, λέμε ότι πολλές φορές πλημμυρίζει στο Πασαλιμάνι. Οι αγωγοί που περνάνε κάτω από την Γρ.Λαμπράκη, δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο τον όγκο ενός έντονου φαινομένου. Και μιλάμε για παρέμβαση που αν γίνει πρέπει να ξηλωθεί ένας κεντρικός δρόμος του Πειραιά και οι γραμμές του ΤΡΑΜ. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει, θα εντάξουμε δηλαδή δυο ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά, ένα στο λιμάνι και ένα στη Γρ.Λαμπράκη προς χρηματοδότηση. Ήδη και η Περιφέρεια εκτελεί ένα σημαντικό έργο στην Παλαιά Κοκκινιά. Δεν είναι εύκολα έργα αυτά, το ξέρουμε όλοι, αλλά είναι απαραίτητα και βασικής προτεραιότητας».

Για την ελεγχόμενη στάθμευση

«Για την ελεγχόμενη στάθμευση είμαστε έτοιμοι. Θα ξεκινήσουμε πιθανόν και πριν τα Χριστούγεννα, δοκιμαστικά στο Β’ διαμέρισμα, αναμένοντας και τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Στόχος είναι η ελεγχόμενη στάθμευση να εφαρμοστεί στο Α’ και στο Β’ διαμέρισμα».

Παρκινγκ στον Πειραιά, παράνομο παρκάρισμα, δημοτική αστυνομία

«Όλοι συζητάμε για περισσότερες θέσεις στάθμευσης στον Πειραιά αλλά πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν έχουμε υποδομές και δεν μας αφήνει και η Αρχαιολογία να πάμε υπόγεια. Υπάρχουν σκέψεις. Μια εξ’ αυτών είναι τα δυο βυθισμένα τμήματα της πλατείας Τερψιθέας να έρθουν στο ύψος του δρόμου και από κάτω να γίνουν θέσεις στάθμευσης. Από πάνω να υπάρχουν χώροι ανοιχτοί, πιο όμορφοι, πιο πράσινοι για τον κόσμο. Ψάχνουμε λύσεις και στο Α’ διαμέρισμα, γενικά το συζητάμε. Σε κάθε περίπτωση αυτή η στάση ανοχής που δείξαμε λόγω ΜΕΤΡΟ και ΤΡΑΜ για το παρκάρισμα στους δρόμους θα τελειώσει. Ξέρουμε ότι υπάρχει παράνομο παρκάρισμα και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικό, πάνω σε ράμπες ΑμΕΑ κτλ. Περιμένουμε μέσω ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα να ενισχυθούμε με 75 άτομα στη Δημοτική Αστυνομία, να φτάσουμε δηλαδή τα 100 και εκεί πράγματι, θα δούμε καταστάσεις να αλλάζουν».

MORALIS YANNIS (1)

Για τις γραμμές τρένων, την ασφάλεια στην πόλη και τη συνεργασία με κρατικούς φορείς

«Πώς να λύσουμε θέματα εμείς, όταν η κεντρική διοίκηση δεν είναι πρόθυμη να βρει λύση; Θυμίζω ότι από τη δημοτική περίοδο 2010-2014 υπάρχει ζήτημα με την αξιοποίηση των γραμμών και την ασφάλεια. Με διαφορετικές προτάσεις βέβαια τότε αλλά δεν προχώρησε. Πιέσαμε και εμείς με τις δικές μας προτάσεις, μεσολάβησε και το δυστύχημα με το τρένο, ήρθαν στην επιφάνεια πολλά άλλα ζητήματα. Γενικά υπάρχει μια δυσκολία στη συνεννόηση με κάποιους κρατικούς φορείς. Στο Γ’ διαμέρισμα για παράδειγμα παλεύουμε 2 χρόνια να αποδοθεί ένας χώρος της ΣΤΑΣΥ για να γίνει μικρός αθλητικός χώρος. Ένα γηπεδάκι, μια απλή υποδομή δηλαδή, που εμείς θα συντηρούμε. Ακόμη τίποτα. Με τον ΕΦΚΑ, επίσης, που έχει πολλά ακίνητα στην πόλη. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια αξιοποίηση προς όφελος του Πειραιά. Δύσκολες διαδικασίες και κυρίως “πόρτες” που τις χτυπάς αλλά δεν ανοίγουν εύκολα».

Για τον ΟΚΑΝΑ

«Η τοπική αυτοδιοίκηση σύσσωμη και οι φορείς του Πειραιά τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα. Το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, το Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, πήραν ομόφωνες αποφάσεις. Οι βουλευτές, τα επιμελητήρια, η τοπική κοινωνία, οι έμποροι… Και όμως βλέπετε, ότι παρά το ότι είναι άκρως παράνομη η λειτουργία του, δεν κλείνει! Εγώ προσωπικά απευθύνθηκα στον Υπουργό Υγείας, στον Υφυπουργό Υγείας, στον ΟΚΑΝΑ, στην Εισαγγελία. Έδωσα εντολή σφράγισης που δεν υλοποιεί η αστυνομία! Τι άλλο μπορούμε; Κατεβαίνουμε πλέον στους δρόμους! Δεν έπρεπε το κράτος να είχε κάνει κάτι; Πρέπει δηλαδή να φτάνουμε σε φωνές, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να γίνει το αυτονόητο; Σας επαναλαμβάνω, η δομή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ! Δυστυχώς όμως, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός…»

koinoniki moralis

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ