Εφημερίδα Κοινωνική

Στεγαστική συνδρομή για κατοικίες έως 120.000 ευρώ για Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα – 439 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

Στεγαστική συνδρομή για κατοικίες έως 120.000 ευρώ για Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα – 439 κτίρια επικίνδυνα για χρήση
26 Σεπτεμβρίου 2023

Με την κακοκαιρία «Elias» να επελαύνει ήδη στις περισσότερες περιοχές της χώρας φέρνοντας καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και τα μηνύματα 112 να έχουν ηδη ηχήσει σε Στερέα και Δυτική Ελλάδα όπως και στα Επτάνησα, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται, την Τετάρτη, στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να προλάβει την επέλαση του Elias. Οι μηχανές στο φουλ και οι ρυθμοί πυρετώδεις με βασικό σκοπό να μη γίνει μεγαλύτερο κακό στις πληγείσες περιοχές.

Στον Κραυσίδωνα, πάνω από 200 χιλιάδες τόνους φερτών υλικών έχουν σωρευτεί μέσα στην κοίτη του με τα μηχανήματα της περιφέρειας να δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

Συνεργεία καθαρίζουν τα φρεάτια μέσα στον Βόλο καθώς 20 ημέρες μετά τη θεομηνία πολλά από αυτά είναι ακόμα βουλωμένα ενώ οι καταστηματάρχες προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εργασίες επιχωμάτωσης στη γέφυρα του Πάμισου.

Από τη πρώτη στιγμή έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, τόσο για την ενίσχυση για την αποζημίωση της οικοσκευής και για τις απλές επισκευαστικές εργασίες, όσο και για τη στεγαστική συνδρομή. Ειδικότερα:

(α) Ενίσχυση για οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες – έως 6.000 ευρώ

Παρέχεται ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, η οποία ανέρχεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, έχουν οριστεί τρεις βαθμίδες ανάλογα με το ύψος της ζημιάς στην οικοσκευή, όπου οι μικρές ζημιές αντιστοιχούν σε 2.000 ευρώ, οι μεσαίες ζημιές αντιστοιχούν σε 4.000 ευρώ και οι μεγάλες ζημιές αντιστοιχούν σε 6.000 ευρώ. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προέκυψαν σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, έχει αρχικά προσδιοριστεί στο ποσό των 6.000 ευρώ. Οι εν λόγω ενισχύσεις ισχύουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.

Εάν στην παραπάνω ενίσχυση συνυπολογιστεί και αυτή για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί, τότε, αθροιστικά, το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.

(β) Στεγαστική συνδρομή για την κατοικία – έως 120.000 ευρώ

Το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, το οποίο επίσης υλοποιείται από τη ΓΔΑΕΦΚ, περιλαμβάνει την ενίσχυση για την αποκατάσταση των κατοικιών και των λοιπόν κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου το 80% της επισκευής ή αποκατάστασης του κτιρίου καλύπτεται από δωρεάν κρατική αρωγή και το 20% από άτοκο δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το σχήμα αφορά και τις τρεις κατηγορίες πληγέντων κτιρίων, όπως αυτές προκύπτουν μετά από τις αυτοψίες. Δηλαδή, «πράσινα», «κίτρινα» ή «κόκκινα» σπίτια ή λοιπά κτίρια που επλήγησαν από εισροή υδάτων λόγω του πλημμυρικού φαινομένου.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ