Εφημερίδα Κοινωνική

Κακοκαιρία «Daniel»: 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε Μαγνησία και Φθιώτιδα – Συναγερμός για πλημμύρες

Κακοκαιρία «Daniel»: 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα σε Μαγνησία και Φθιώτιδα – Συναγερμός για πλημμύρες
04 Σεπτεμβρίου 2023

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για την κακοκαιρία «Daniel» που εχει ξεκινήσει να πλήττει ήδη ορισμένες περιοχές και αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Από το πρωί, βροχές και δυνατός αέρας έχουν ξεκνήσει σε Βόλο και Πήλιο, στο νομό Μανγησίας, ενώ σταδιακά τα έντονα φαινόμενα – με ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις – «κατέβηκαν» και στη Λαμία. Ισχυρές καταιγίδες καταγράφονται και σε νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα να αντιμετωπίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει πως τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες τους νομούς Μαγνησίας και Φθιώτιδας, στο πρώτο «κύμα» έντονης κακοκαιρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πυροσβεστική ζητά από τους πολίτες κυρίως σε Μαγνησία, Σποράδες και Βόρεια Εύβοια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού ο όγκος του νερού που θα πέσει θα είναι ιδιαιτερα μεγάλος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ύψος της βροχής έχει φτάσει ήδη στα 90 – 100 χιλιοστά, που αντιστοιχεί σε περίπου 90 με 100 τόνους βροχής ανά στρέμμα!

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως, ακόμα και με το νερό στον δρόμο να βρίσκεται στα 30 εκατοστά, θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διέλευεση, αφού τα σημεία αυτά θα θυμίζουν λίμνη και αν υπάρχει, μάλιστα, και χείμαρρός, τότε ο κίνδυνος παράσυρσης και εγκλωβισμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μάλιστα, νωρίτερα, ένα ΙΧ παρασύρθηκε από χείμαρρο σε χωριό της Λαμίας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.

Κικίλιας: Ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό οικοπέδων, ρεμάτων και φρεατίων

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ