Εφημερίδα Κοινωνική

Ανησυχία για τον φονικό μύκητα «Candida Auris» – Σε τρία χρόνια προκάλεσε 122 θανάτους

 Breaking News

Ανησυχία για τον φονικό μύκητα «Candida Auris» – Σε τρία χρόνια προκάλεσε 122 θανάτους
22 Σεπτεμβρίου 2023

Αυξάνεται η διασπορά του μύκητα candida auris στα ελληνικά νοσοκομεία, ενός από τα παθογόνα που ενοχοποιούνται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το περιστατικό candida auris που εντοπίστηκε σε ασθενή η οποία νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων, έρχεται να επιβεβαιώσει την αναδυόμενη απειλή, αυξάνοντας το επίπεδο συναγερμού για τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, τομέας για τον οποίο η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη.

Όπως προκύπτει από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ασθενής στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλευόταν στην απομόνωση από την πρώτη στιγμή. Στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα εισαγωγής της στο νοσοκομείο ανιχνεύθηκε ο συγκεκριμένος μύκητας. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο και έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα με τις οδηγίες της επιτροπής λοιμώξεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο μύκητας candida auris ευθύνεται για 122 θανάτους το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022, εκ των οποίων 40 (34,8%) αφορούσαν σε διεισδυτική λοίμωξη. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 429 περιστατικά Candida Auris, από 45 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 27 (60%) εντός του νομού Αττικής. Από το σύνολο των περιστατικών, 115 (26,8%) αφορούσαν σε διεισδυτικές λοιμώξεις, ενώ τα 314 (73,2%) σε αποικισμό ασθενών.

Ο ΕΟΔΥ εκτιμά πως τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εν λόγω μύκητας απομονώνεται με αυξανόμενη συχνότητα στο νοσοκομειακό περιβάλλον, γεγονός που σε κάποιο βαθμό οφείλεται στην αύξηση της εργαστηριακής διερεύνησης για το παθογόνο.

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Τα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου, δείχνουν ότι η χώρα μας όσον αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνεχίζει να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο αναλυτικά, το 12,1% των νοσηλευόμενων εμφάνισε τουλάχιστον μία λοίμωξη την ημέρα της καταγραφής. Σε κάθε ασθενή με λοίμωξη αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 1,2 λοιμώξεις. Από το σύνολο των 1.408 λοιμώξεων που καταγράφηκαν στο δείγμα και το χρονικό διάστημα της μελέτης, το 69,6% εμφανίστηκε 48 ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ στο 28,6% των λοιμώξεων ο ασθενής παρουσίαζε τη λοίμωξη κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Οι ήδη εκδηλωμένες λοιμώξεις κατά την εισαγωγή είχαν πιθανή προέλευση το ίδιο νοσοκομείο (επανεισαγωγή ασθενούς) στο 7,5% των περιπτώσεων, άλλο νοσοκομείο στο 8,9%, Μονάδες Χρονίως Πασχόντων στο 2,9% και μη καθορισμένης προέλευσης στο 9,2%. Για το 1,8% των λοιμώξεων η προέλευση δε μπορούσε να καθοριστεί.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ