Εφημερίδα Κοινωνική

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μαντζουράνη Εμμ. Κουναδίνη «Τιμόνι Τραμουντάνα»

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μαντζουράνη Εμμ. Κουναδίνη «Τιμόνι Τραμουντάνα»
01 Αυγούστου 2023

O Δήμαρχος Σκύρου Νικόλαος Μαυρίκος και το Δημοτικό Συμβούλιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Τιμόνι Τραμουντάνα» του Μαντζουράνη Εμμ. Κουναδίνη το Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Σχολείο Σκύρου.

Η ποιητική συλλογή του Σκυριανού ποιητή και ναυτικού Μαντζουράνη Εμμ. Κουναδίνη έρχεται να συμβάλλει στην Ανθολογία της Θάλασσας με έναν σεβαστό όγκο ποιημάτων. Νέος μετανάστης στην Βραζιλία, ο ίδιος στα μέσα της δεκαετίας του ’50 επέλεξε να γίνει ναυτικός λίγα χρόνια αργότερα, αφού όπως ο ίδιος έγραψε με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του: «Πάντα η θάλασσα, αυτή υπήρξε η πιο κυριαρχική έλξη μέσα στη ψυχή μου».

Μέσα από την πένα του αποτυπώνονται γλαφυρά μια πλειάδα ζητημάτων που απασχολούσαν τον Έλληνα Ναυτικό τις δεκαετίες του ’60 και του ‘70. Βασικός πυλώνας της ποίησης του είναι η νοσταλγία για την πατρίδα του, οι εντυπώσεις του για τα αξιομνημόνευτα που παρατηρεί στα «ξένα» αλλά και η δύναμη των στοιχείων της φύσης. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και οι σκέψεις τους, μέσα από τον πλούτο των εμπειριών του Μαντζουράνη Εμμ. Κουναδίνη συστήνονται εξάλλου, χωρίς περιττά στολίδια, κάνοντάς τους οικείους.

Ο πρόεδρος του εκδοτικού οίκου «Υδρόγειος» Ηλίας Φυτιλής, έγραψε για τον ποιητή στο οπισθόφυλλο της ποιητικής αυτής συλλογής: «Όταν διάβασα για πρώτη φορά το βιογραφικό και τα ποιήματα του Μαντζουράνη Κουναδίνη αισθάνθηκα σαν να ανακάλυψα ένα μαργαριτάρι στο βυθό της θάλασσας. Γνώρισα έναν ΕΛΛΗΝΑ κι έναν ΑΝΘΡΩΠΟ με κεφαλαία όλα τα γράμματα. Ο Θεός και η φύση του χάρισαν όλα τα σπουδαία χαρίσματα και αισθήματα. Η ποίησή του ρυάκι σαν γάργαρο νερό βγαλμένη από τα βάθη της ψυχής του, γραμμένη με μουσική αρμονία, γεμάτη συναισθήματα, αγάπη για τον άνθρωπο, αλληλεγγύη για τον συνάδελφο, μηνύματα για την ζωή και τον θάνατο, λατρεία για την οικογένειά του. Υπόδειγμα η ζωή του για όλους εμάς».

Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν ο Μιχάλης Κατσικαρέλης, ιστορικός, ο οποίος θα παρουσιάσει την ζωή του ποιητή Μαντζουράνη Κουναδίνη μέσα από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του και Στέφανος Μίλεσης, συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ο οποίος θα προβεί σε μια ανάλυση της ποιητικής γραφής του.

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Αλεξίου και Τάκης Μαυρίκης της Θεατρικής Ομάδας Σκύρου θα αναγνώσουν ποιήματα του Μαντζουράνη Κουναδίνη από την ποιητική συλλογή «Τιμόνι Τραμουντάνα».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ