Εφημερίδα Κοινωνική

Σεισμός στην Αταλάντη: «Νέο και σχετικά μικρό ρήγμα έδωσε τον σεισμό – Δεν συνδέεται με την Αταλάντη», λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Αταλάντη: «Νέο και σχετικά μικρό ρήγμα έδωσε τον σεισμό – Δεν συνδέεται με την Αταλάντη», λένε οι σεισμολόγοι
08 Ιουνίου 2023

Ένα νέο ρήγμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Έξαρχος έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε και μέρος της Αττικής.

«Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν είχε ξαναδώσει στο παρελθόν σεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ενώ συνεχίζουμε την μελέτη του ρήγματος για περισσότερα στοιχεία που θα μας δείξουν τα χαρακτηριστικά του» λέει στο protothema.gr ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

Ο κ. Γκανάς ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός των 4,8 ρίχτερ δεν έχει σχέση με το γνωστό σε όλους μας ρήγμα της Αταλάντης το οποίο είχε δώσει τον Απρίλιο του 1894 τους διπλούς φονικούς σεισμούς των 6,7 και 7 ρίχτερ αντίστοιχα με αποτέλεσμα τον θάνατο 255 ανθρώπων.

Και ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε στο protothema.gr ότι «ο μηχανισμός του ρήγματος δείχνει ότι δεν έχει σχέση με το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης. Είχαμε τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ και ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 2,6 ρίχτερ. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του σεισμού», ανέφερε.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετά τα 4,8 Ρίχτερ ακολούθησαν πέντε μετασεισμοί μεγέθους, 2,3 Ρίχτερ, 2,6 Ρίχτερ, 2 Ρίχτερ, 1,6 Ρίχτερ και 2,3 Ρίχτερ ο οποίος καταγράφηκε τέσσερα λεπτά πριν από τις 16:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Λέκκας: Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20χλμ από την Αταλάντη

Στην τοποθέτησή του για τον σημερινό σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως: «Είναι κοντά στην Αταλάντη, δεν συνδέεται όμως με το ρήγμα της Αταλάντης. Υπάρχει ιστορικό με σεισμό 7 βαθμών. Έχουμε να κάνουμε με ρήγμα από τη μέσα πλευρά, Ορχομενό και Αμφίκλεια και όχι από τον Ευβοϊκό κόλπο. Παρόμοιο μέγεθος έχει δώσει σεισμός του 2013. Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την Αθήνα. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια θα δούμε ποιο ρήγμα συνδέεται με αυτή τη δόνηση. Προήλθε από ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την Αταλάντη. Τα ρήγματα σε Αμφίκλεια και Ορχομενό μπορούν να δώσουν δονήσεις στα 5 Ρίχτερ».

seismos_atalanti

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ