Οι συνεχείς πιστοποιήσεις της ΟΛΠ Α.Ε αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του λιμανιού σε διάφορους τομείς και πεδία, βάσει «βέλτιστων πρακτικών» και διεθνών προτύπων, «πιστοποιούν» με την σειρά τους ότι το πρώτο λιμάνι της χώρας συμβάλλει ιδιαίτερα στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Η πρόσφατη «λιμενική ιστορία» του ΟΛΠ αναφέρει ότι αρχικά πιστοποιήθηκε το 2013 από το Lloyd’s Register (LR) σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 και διαχείρισης περιβάλλοντος ISO 14001 για την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών Κρουαζιέρας. Στη συνέχεια, το 2018, το πεδίο της πιστοποίησης επεκτάθηκε στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών Ακτοπλοΐας, Διακίνησης Αυτοκινήτων και Εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και στη Διαχείριση Κέντρου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και στη Διαχείριση Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Λιμενικών Εγκαταστάσεων. Το 2020, το πεδίο της πιστοποίησης επεκτάθηκε κι άλλο για να συμπεριλάβει και άλλες σημαντικές δραστηριότητες συνδεόμενες με τη Ναυπηγοεπισκευή και τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως το έργο της Νότιας Επέκτασης της Κρουαζιέρας.
Έπειτα από την τελευταία επέκταση του πεδίου πιστοποίησης, πλέον όλες οι δραστηριότητες του ΟΛΠ είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015. Συγκεκριμένα η ΟΛΠ Α.Ε είναι πλέον πιστοποιημένη για την :
• Παροχή λιμενικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης Κρουαζιέρας, Ακτοπλοΐας, Διακίνησης Αυτοκινήτων και Εμπορευματοκιβωτίων.
• Διαχείριση Κέντρου Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
• Παροχή Υπηρεσιών Δεξαμενισμού Πλοίων για την Επισκευή Πλοίων (Δύο (2) Μόνιμες Δεξαμενές στην Ακτή Βασιλειάδη και τρεις (3) Πλωτές Δεξαμενές στη ΝΕΖ Περάματος) και υποπαραχωρήσεις θέσεων σε προβλήτες και χερσαίων χώρων για την επισκευή πλοίων (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Μόλος Δραπετσώνας, Μόλος ΔΕΗ).
• Διαχείριση Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Λιμενικών Εγκαταστάσεων.
• Διαχείριση για την Υλοποίηση Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Δημόσιου Χαρακτήρα:
- Τεχνικά Έργα Υποδομής,
- Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών.
Παράλληλα, το 2020, η ΟΛΠ ΑΕ πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά, για την ενεργειακή της διαχείριση, για όλες τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018 από το LR.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η ΟΛΠ ΑΕ επενδύει σε συστήματα διαχείρισης που είναι αναγνωρισμένα και εφαρμόζονται διεθνώς, αποδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευσή της για εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στην περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση. Με στόχο την συνεχή βελτίωση και η άριστη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων του λιμανιού.
Μέσω του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας που εφαρμόζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων, ο ΟΛΠ εργάζεται με συνέπεια για να προσδιορίζει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών, να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει. Αλλά και να μεριμνά για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων που παρουσιάζονται κατά την καθημερινή λειτουργία και να βελτιώνει την ενεργειακή επίδοση.
Σύμφωνα με την Πολιτική Ποιότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΟΛΠ ΑΕ, η εταιρεία δεσμεύεται για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της περιβαλλοντικής και ενεργειακής επίδοσης και τη θέσπιση στόχων ποιότητας και περιβάλλοντος και ενεργειακών στόχων για τη διαχείριση των σημαντικών κινδύνων και ευκαιριών, των σημαντικών περιβαλλοντικών πλευρών και των σημαντικών ενεργειακών χρήσεων. Έχει δε την ξεχωριστή σημασία του το γεγονός ότι, όπως αναφερει η διοίκηση του ΟΛΠ, οι στόχοι αυτοί «παρακολουθούνται συνεχώς και ανασκοπούνται».
Η ΟΛΠ ΑΕ έχει υιοθετήσει νέες διαδικασίες για τη διερεύνηση ευκαιριών βελτίωσης της ενεργειακής επίδοσης κατά το σχεδιασμό νέων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την ανανέωση και αναβάθμιση εξοπλισμού σύμφωνα με το Επενδυτικό της Πρόγραμμα. Παράλληλα υπό μελέτη βρίσκεται η χρήση εναλλακτικών τύπων ενέργειας, αλλά και η ενσωμάτωση σχετικών υποδομών στις υπό κατασκευή υποδομές. Κι αυτό μέσα από την συστηματική ανάλυση των όποιων κινδύνων και ευκαιριών που προκύπτουν.
Ακόμη οι σημαντικές περιβαλλοντικές πλευρές προκύπτουν από την αξιολόγηση όλων των επιπτώσεων που οι λιμενικές δραστηριότητες επιφέρουν ή δύναται να επιφέρουν στο περιβάλλον. Παράλληλα οι σημαντικές ενεργειακές χρήσεις προσδιορίζονται μέσω Ετήσιων Ενεργειακών Ανασκοπήσεων.
Αναλυτικά κάθε έτος, πραγματοποιούνται Ανασκοπήσεις του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας από τη Διοίκηση με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, μέσω της επίτευξης των στόχων και – εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο- την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, εσωτερικοί και εξωτερικοί επιθεωρητές διενεργούν επιθεωρήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των προτύπων και της αποτελεσματικότητας των ενεργειών.