Εφημερίδα Κοινωνική

Αντικειμενικές Αξίες: Πότε οι αποφάσεις για «κούρεμα» σε 142 Δήμους

 Breaking News

Αντικειμενικές Αξίες:  Πότε οι αποφάσεις για «κούρεμα» σε 142 Δήμους
09 Ιουνίου 2023

Μειώσεις αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε όσους δήμους της χώρας θα αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους ότι αποφασίστηκαν υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές αυτές την 1η-1-2022 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι νέες μειωμένες τιμές της εφορίας θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, οδηγώντας στη μείωση του κύριου και πρόσθετου ΕΝΦΙΑ καθώς και άλλων 18 φόρων και τελών που επιβάλλονται στην κατοχή και απόκτηση ακινήτων. Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, οι αναθεωρήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί να δρομολογηθούν μετά τις εκλογές.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό ότι θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι είναι βάσιμες και απόλυτα τεκμηριωμένες οι γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη να χαμηλώσουν σημαντικά ή ακόμη και να μηδενιστούν τα ποσοστά των αυξήσεων των τιμών αυτών, που αποφασίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2021 με έναρξη ισχύος από την 1η-1-2022. Η προθεσμία που δόθηκε στους δήμους για την κατάθεση των γνωμοδοτήσεών τους ήταν η 6η Φεβρουαρίου 2023.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τον Ιούλιο, θα μπορεί να εγκρίνει τις εισηγήσεις και να εκδώσει αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στους αιτούντες δήμους. Οι όποιες μειώσεις αποφασιστούν τελικά δεν θα ισχύσουν αναδρομικά και, ως εκ τούτου, δεν θα επηρεάσουν εκ των υστέρων το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και το 2023. Ίδιος κανόνας θα ισχύσει και για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων και υπολογίζεται κι αυτό με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ετσι, οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το ΤΑΠ θα γίνουν αντιληπτές από το 2024. Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύσει και για τους φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση ακινήτων, όπως οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και πλήθος άλλων φόρων και τελών. Δηλαδή και για τους φόρους αυτούς ενδέχεται τελικά οι μειώσεις να ξεκινήσουν από την 1η-1-2024.

Οπως ήδη έχει αναφερθεί, τουλάχιστον 142 δήμοι επί συνόλου 332 υπέβαλαν γνωμοδοτήσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ