Εφημερίδα Κοινωνική

Kατ’ οίκον νοσηλεία, ένα βήμα πιο κοντά

Kατ’ οίκον νοσηλεία, ένα βήμα πιο κοντά
22 Μαΐου 2023

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία συστήματος παροχής νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι για παιδιά και ενήλικες με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία είτε τους αναγκάζουν να απευθύνονται συχνά στο νοσοκομείο είτε απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

Το περασμένο Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση με την οποία τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας στη χώρα μας από νοσοκομειακές μονάδες – Κέντρα Αναφοράς του ΕΣΥ και η οποία ήταν απαραίτητη για την έναρξη του προγράμματος. Ηδη το πρόγραμμα αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή του με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 14,7 εκατομμυρίων ευρώ, με ορίζοντα το τέλος του 2025. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να δημιουργηθούν Κέντρα Αναφοράς σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας. Πρώτο κατά σειρά αναμένεται να είναι το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγιος Σάββας.

Ειδικότερα, ασθενείς που νοσηλεύονται σε τμήματα και κλινικές που είτε έχουν οριστεί ως Κέντρα Αναφοράς κατ’ οίκον νοσηλείας ή είναι διασυνδεόμενες με αυτά, και οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο σπίτι, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται συνθήκες ανάλογες με αυτές της νοσοκομειακής φροντίδας: ουσιαστικά το σπίτι του ασθενούς εξομοιώνεται με το νοσοκομειακό περιβάλλον. Απαιτείται ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχής παρακολούθηση από διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Αναφοράς, αλλά και η στήριξη από τους φροντιστές, δηλαδή τους γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας του ασθενούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από τους θεράποντες ιατρούς.

Οπως περιγράφεται στην απόφαση, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ασθενείς -παιδιά και ενήλικες- με προβλήματα υγείας, όπως χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ογκολογικοί ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα, αλλά και ογκολογικοί ασθενείς που λαμβάνουν τακτικά θεραπεία (π.χ. χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία). Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας βασίζονται στην πολυπλοκότητα και τη χρονιότητα της νόσου και στην ανάγκη τεχνολογικής εξειδικευμένης υποστήριξής του. Η επιλογή για το ποιoς ασθενής μπορεί να ενταχθεί γίνεται από την ομάδα του Κέντρου Αναφοράς, μετά και από αξιολόγηση της καταλληλότητας του σπιτιού του ασθενούς, αλλά και της επάρκειας του φροντιστή.

Σημειώνεται ότι ειδικά για τη χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον, αυτή αφορά ασθενείς που θα έχουν λάβει τους πρώτους κύκλους χημειοθεραπείας εντός της νοσοκομειακής δομής (τμήμα Βραχείας Νοσηλείας), καθώς και τους τρεις πρώτους κύκλους της ανοσοθεραπείας ή του βιολογικού παράγοντα.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ