Με επιτυχία διεξήχθη το 8ο Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» στη γενέτειρα του εθνεγέρτη και επαναστάτη Ρήγα, το Βελεστίνο, κατά το τριήμερο 5-7 Μαϊου 2023, με τη συμμετοχή εβδομήντα επιστημόνων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Αποτέλεσε σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή και έχει πλέον καταστεί θεσμός η διοργάνωσή του κάθε πέντε χρόνια από το 1986 με τις τρεις θεματικές ενότητες, για τον Ρήγα Βελεστινλή, τις αρχαίες Φερές και την ιστορία του Βελεστίνου με την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Το 8ο Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετείχαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Ίδρυμα Ωνάση/Ωνάσειος Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ-ΙΑΜ Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Η έναρξη των εργασιών έγινε στην θαυμάσια αίθουσα εκδηλώσεων του Προτύπου ΕΠΑΛ Βελεστίνου, όπου ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας άνοιξε τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου. Στη Συνέχεια ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό έναρξης του 1ου Συνεδρίου το 1986 τονίζοντας ότι τα Συνέδρια αγκαλιάστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες και τα Πρακτικά τους εκδόθηκαν σε επτά πολυσέλιδους τόμους. Την ευλογία του έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος με τον μεστό του λόγο. Το 8ο Συνέδριο χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Κολυνδρίνη τονίζοντας την σημασία της διοργάνωσής του. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν η αρχαιολόγος κ. Α. Ιντζεσίλογλου εκ μέρους της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Α. Μπάτσιου, η υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης κ. Γεροντοπούλου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου κ. Μ. Σπανού αναφέροντας τα σχετικά με την θαυμάσια κεντημένη «Χάρτα της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή.
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από την κ. Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κάνοντας αποτίμηση των οκτώ Συνεδρίων της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα για την πολιτιστική κληρονομιά ως υπόβαθρο για την τοπική ανάπτυξη.
Το Σάββατο 6 Μαϊου οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν σε δύο κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου. Εντύπωση έκανε η προσέλευση πολλών επισκεπτών που παρακολούθησαν τις επιστημονικές ανακοινώσεις του 8ου Συνρεδρίου, επτά για τις αρχαίες Φερές, δεκατρείς για το Βελεστίνο και την περιοχή του, και πενήντα για τον Ρήγα Βελεστινλή.
Κατά τις εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου υπήρξαν και παράλληλες δράσεις, όπως εκείνη του Ωνασείου Ιδρύματος/Ωνασείου Βιβλιοθήκης για τα παιδιά του Δημοτικού του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που δε ειδική αίθουσα παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ζωγραφήγηση; Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα». Επίσης, έγινε ξενάγηση από την αρχαιολόγο κ. Π. Αραχωβίτη στο αποκαλυφθέν αρχαίο τείχος των Φερών στον Πεζόδρομο του Βελεστίνου και επίσκεψη στο πρωτότυπο αντίτυπο της «Χάρτας της Ελλάδος» του Ρήγα, που είναι ένα από τα 55 καταγεγραμμένα αντίτυπα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Το πρωί τη Κυριακής 7 Μαϊου, αφού έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Ρήγα, συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις των επιστημόνων και έληξαν στις 3 μ.μ. με την καταληκτήρια Συνεδρίαση, όπου τονίστηκαν τα συμπεράσματα του 8ου Συνεδρίου με τις ευχές συνάντησης στο επόμενο 9ο Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» το 2027.