Εφημερίδα Κοινωνική

Ενεργειακό κόστος: Κερδισμένοι όσοι έμειναν πιστοί στο φυσικό αέριο

 Breaking News

Ενεργειακό κόστος: Κερδισμένοι όσοι έμειναν πιστοί στο φυσικό αέριο
09 Μαΐου 2023

Την οικονομικότερη θέρμανση για τα νοικοκυριά αλλά και τη λιγότερο δαπανηρή λύση για τις ενεργειακές ανάγκες των μικρών επαγγελματικών επιχειρήσεων παρείχε το φυσικό αέριο κατά τη χειμερινή περίοδο που πέρασε.

Οι καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου. Αναζητούσαν τους λόγους που φούσκωναν οι λογαριασμοί ρεύματος και έψαχναν την πιο φθηνή επιλογή.

Τελικά ο απολογισμός για τη χειμερινή σεζόν και την πιο ανταγωνιστική πηγή ενέργειας ανέδειξε νικητή το φυσικό αέριο. Τόσο σε σύγκριση με το πετρέλαιο θέρμανσης όσο κι έναντι του ηλεκτρικού ρεύματος και του ντίζελ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελλάδος, τα νοικοκυριά που επέλεξαν το αέριο για τη θέρμανσή τους βγήκαν οικονομικά ωφελημένα, ενώ και φούρνοι και εστιατόρια που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο καύσιμο έναντι του ντίζελ και του ρεύματος, αντίστοιχα, εξοικονόμησαν δαπάνες.

 

 

Παράδειγμα
Πιο συγκεκριμένα, για την περίοδο Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023, ένα νοικοκυριό που ζει σε σπίτι 120 τ.μ. εξοικονόμησε 160 ευρώ με τη θέρμανση με φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Δηλαδή συνολικά τους χειμερινούς μήνες το φυσικό αέριο ήταν 14% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν δε, μία οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας είχε εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο θα είχε ένα συνολικό όφελος 3.500 ευρώ ή 35,7% έναντι του πετρελαίου. Οι ιδιοκτήτες και ένοικοι μιας πολυκατοικίας θα γλύτωναν 18.000 ευρώ στους χειμώνες της προαναφερόμενης δεκαετίας.

Η εταιρεία εξηγεί πως το παράδειγμα αυτό έγινε προκειμένου να αναδειχθεί το μακροπρόθεσμο όφελος μιας επένδυσης σε σύστημα φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει και την απόσβεση του κόστους.

Σημαντικό όφελος όμως θα είχαν τον χειμώνα 2022 – 2023 και οι επαγγελματίες.

Ενα εστιατόριο επιλέγοντας να μαγειρέψει με φυσικό αέριο αντί του ηλεκτρικού ρεύματος θα εξοικονομούσε στο ενεργειακό του κόστος 6.600 ευρώ ή 36%.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ