Εφημερίδα Κοινωνική

Δόμνα Μιχαηλίδου: Το «Λιοντάρι» του Πειραιά / Συνέντευξη με την Υφυπουργό Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποψήφια Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ

 Breaking News

Δόμνα Μιχαηλίδου: Το «Λιοντάρι» του Πειραιά / Συνέντευξη με την Υφυπουργό Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποψήφια Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ
09 Μαΐου 2023

Αποκλειστική συνέντευξη της Υφυπουργού Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποψήφιας Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ, στην Εφημερίδα Κοινωνική και το Portnet. Συζήτηση με τον εκδότη Απόστολο Καραμπερόπουλο

Αυτό είναι το παρατσούκλι που έχουμε ακούσει από πολλούς για την Δόμνα Μιχαηλίδου! Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια κουβέντα εφ” όλης της ύλης και να την ρωτήσουμε για πράγματα που αφορούν την ίδια, την υποψηφιότητά της και τις εκλογές στον Πειραιά.

Έχω αποδείξει ότι μπορώ και βρίσκω λύσεις ακόμα και στα δυσκολότερα προβλήματα. Έχω αποδείξει ότι λειτουργώ ομαδικά και αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις και χωρίς να αφήνουμε κανένα πίσω! Με αυτό το θάρρος, καλώ τους Πειραιώτες, μαζί μου, στο ξεκίνημα μιας συναρπαστικής διαδρομής.

-Κυρία Μιχαηλίδου πολλοί λένε: Μα είναι η Δόμνα Πειραιώτισσα; Πως απαντάτε;

Καταλαβαίνω ότι τέτοιες ερωτήσεις είναι λογικό να υπάρχουν, είτε είναι αυθόρμητες, είτε… υποβολιμαίες!

Αλλά μάλλον δεν βρίσκουν στόχο, μια και όλοι γνωρίζουν ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τερψιθέα, στην Ηρώων Πολυτεχνείου 58, που σήμερα είναι το πολιτικό μου γραφείο. Στο παιδικό και εφηβικό μου γραφείο, σήμερα συναντώ φίλους, εργάζομαι με τους συνεργάτες μου και σχεδιάζουμε το αύριο του Πειραιά και των Νησιών μας.  Πράγματι έλειψα αρκετά χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία, για να σπουδάσω οικονομικά και στη συνέχεια μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές σπουδές και διδακτορικό στις Οικονομικές κρίσεις, στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Αλλά ο Πειραιάς, ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ο τόπος μου. Και τώρα που επέστρεψα, ξαναπερπάτησα όλες τις γειτονιές που με διαμόρφωσαν και ξανασυνάντησα όλα εκείνα, τα δικά μας, που με έκαναν πεισματάρα, εφευρετική και παθιασμένη.

DSC_1546

-Ξέρω ότι διδάσκατε στο Cambridge και ότι ήσασταν στέλεχος του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ σε πολλές χώρες, σε όλο τον κόσμο. Γιατί να αφήσει κανείς μια τέτοια λαμπρή καριέρα, για να γυρίσει στην Ελλάδα και στην πολιτική;

Είναι αλήθεια ότι είχα την τιμή να εργαστώ σαν Λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του UCL, αλλά και σαν σύμβουλος κρατών όπως η Βραζιλία, το Ιράν, η Ουγκάντα, η Γαλλία, αλλά και σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ κλπ. Μάλιστα η εργασία μου σαν οικονομολόγος στην «Εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ήταν το πρώτο βήμα επιστροφής μου στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια απουσίας. Θυμίζω ότι τα χρόνια εκείνα η χώρα μας ακροβατούσε σε τεντωμένο σκοινί σε σχέση με το Ευρωπαϊκό της μέλλον και την γενικότερη πορεία της. Το αίσθημα του χρέους προς την πατρίδα ήταν πολύ ισχυρό για όλους μας. Παράλληλα η τιμητική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναλάβω στην ομάδα του την θέση του Συμβούλου Μεταρρυθμίσεων, ήταν αδύνατον να απορριφτεί!

 

-Πείτε μας για την σχέση και την συνεργασία σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτα σαν σύμβουλος και συνεργάτης του και μετά σαν υπουργός του.

Είχα την εξαιρετική ευκαιρία και τιμή να εργαστώ μαζί του εντατικά, διαμορφώνοντας το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εντάχθηκα σε μια ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων, που με την καθοδήγηση και έμπνευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργήσαμε αρχικά μια νικηφόρα πρόταση, ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, παγκοσμίου επιπέδου. Μπορεί να είμαστε και πάλι στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, αλλά θυμηθείτε από τι συμπληγάδες και κρίσεις περάσαμε με ασφάλεια τα προηγούμενα χρόνια!

DSC_4909

-Αναλάβατε ένα πολύ δύσκολο πόστο (πρόνοια και παιδική προστασία) σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πείτε μας για την εμπειρία σας στο Υπ. Εργασίας και τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που αφήνετε πίσω σας.

Είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα να λέει κάποιος σε θέση ευθύνης: παραλάβαμε χάος! Αλλά, πραγματικά δεν ξέρω πως αλλιώς να περιγράψω την κατάσταση, ειδικά στην παιδική προστασία! Φανταστείτε ότι η χώρα δεν γνώριζε πόσα παιδιά είχε στις μονάδες αυτές! Ακόμα περισσότερο, δεν γνώριζε ούτε καν πόσες μονάδες, ιδρύματα, δομές είχε.  Μας πήρε έναν απίστευτο αριθμό από εργατοώρες μέχρι να κάνουμε μια στοιχειώδη χαρτογράφηση. Γιατί πώς να ξεκινήσεις να αλλάζεις και να εκσυγχρονίζεις κάτι, όταν δεν ξέρεις καν που αρχίζει και που τελειώνει; Σήμερα έχουμε αφήσει πίσω αυτό το τοπίο και είμαστε περήφανοι για όσα χειριστήκαμε και για όσα έγιναν.  Για το επίδομα γέννησης των 2000€ για κάθε παιδί, για τα 1.200 παιδιά που βγάλαμε από τα ιδρύματα. Πάνω από τα μισά παιδιά που βρήκαμε, μπόρεσαν να βγουν από τα ιδρύματα με το νέο πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας που δημιουργήσαμε!

Είμαστε περήφανοι για τους κανόνες και τις προδιαγραφές, που επιτέλους μπήκαν στις δομές παιδιών, ΑμεΑ και ηλικιωμένων, αλλά και την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με δεκάδες χιλιάδες παραπάνω οικογένειες.

Πώς να μην είμαστε περήφανοι για τον Προσωπικό βοηθό, την ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας και το εθνικό σχέδιο για την Αναπηρία; Αλλά και τα προγράμματα Στέγη και Εργασία και Το Σπίτι μου. Και όλα αυτά μέσα σε μια πρωτοφανή πανδημία, που με συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να κρατήσουμε γερές και ασφαλείς τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας στα γηροκομεία και να στηρίξουμε αποφασιστικά τους ευάλωτους με επιδόματα και στοχευμένες δράσεις.

DSC_4895

-Εδώ και περίπου ένα χρόνο σας βλέπουμε καθημερινά στον Πειραιά και τα νησιά. Ποια είναι η νέα εικόνα που έχετε τώρα, με τα μάτια της υποψήφιας;

Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη της Α’ Πειραιά και Νήσων, ο χρόνος μου …πολλαπλασιάστηκε. Βλέπετε ο τομέας κυβερνητικής ευθύνης που είχα ήταν μεγαλύτερος και από πολλά υπουργεία, τόσο σε έκταση, όσο και σε ευθύνη. Διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, δομές σε όλη την Ελλάδα και μερικοί από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της χώρας, όπως ο ΟΠΕΚΑ. Πράγμα που σήμαινε ότι, και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να περιορίσω ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που αγγίζει έμμεσα, ή άμεσα όλους τους Έλληνες. Οπότε έπρεπε να βρεθούν μερικές ακόμα …ώρες στο 24ωρο, προκειμένου να είμαι συνεπής και στο νέο καθήκον που μου ανατέθηκε.

Γιατί η ευκαιρία και η τιμή που μου κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει μαζί της και μια τεράστια ευθύνη. Έτσι αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον εγώ την πορεία μου. Όχι ένα άθροισμα ψήφων και ισορροπιών, αλλά ειλικρινείς, ουσιαστικές και μακροχρόνιες σχέσεις. Και κάθε τέτοια σχέση πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και την ουσία.

Έδωσα από το πρώτο λεπτό το στίγμα μου, καλώντας τους Πειραιώτες να γίνουμε Δυνατοί Μαζί.

Δεν θέλω αδιάφορους ή άβουλους ψηφοφόρους, απλά και μόνο για να βγω βουλευτής. Θέλω στέρεες βάσεις, διαχρονικές φιλίες και κοινό βηματισμό. Είμαι αυστηρή με τους φίλους μου, γιατί είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου. Δεν είναι αυτή η αφορμή για να μιλήσουμε για κάθε γειτονιά, κάθε κοινότητα, κάθε νησί ξεχωριστά.

Αλλά οι χιλιάδες φίλοι που μιλήσαμε όλους αυτούς τους μήνες, γνωρίζουν καλά ότι μιλάω ντόμπρα και καθαρά, χωρίς να χαϊδεύω αυτιά, αλλά λέγοντας την αλήθεια και κάνοντας τα πάντα για το εφικτό. Πήγα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε νησί. Άκουσα και μίλησα με όλους τους εκπροσώπους και τις αρχές, αλλά και με χιλιάδες πολίτες. Μίλησα με εκείνους που στηρίζουν τη λειτουργία του τόπου μας, που αγρυπνούν για μας, αλλά και που σχεδιάζουν το μέλλον του. Για ένα πράγμα είμαι πλέον σίγουρη: οι πολίτες καταλαβαίνουν! Δεν είναι όχλος που ακολουθεί χωρίς σκέψη, γιατί «έτσι τα βρήκε».

Έχουν δική τους σκέψη, δική τους βούληση και δική τους απόφαση. Και τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

 

-Υποψήφιοι στον Πειραιά υπάρχουν πολλοί και παραδοσιακοί. Πείτε μου 3 λόγους για να επιλέξει κάποιος εσάς.

Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα: πείτε μου τρία χαρακτηριστικά που πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένας εκπρόσωπός μας; Όλοι λέμε ότι θέλουμε ανθρώπους μορφωμένους, με γνώσεις, κύρος και εμπειρία, με αποδεδειγμένη επαγγελματική διαδρομή και ιστορικό επιτυχιών, με όραμα, σχέδιο, πείσμα και αφοσίωση! Τι λέτε; Πλησιάζουμε τις απαιτήσεις των Πειραιωτών;

Έχω αποδείξει ότι μπορώ και βρίσκω λύσεις ακόμα και στα δυσκολότερα προβλήματα.

Έχω αποδείξει ότι λειτουργώ ομαδικά και αποτελεσματικά, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις και χωρίς να αφήνουμε κανένα πίσω!

Με αυτό το θάρρος, καλώ τους Πειραιώτες, μαζί μου, στο ξεκίνημα μιας συναρπαστικής διαδρομής. Τους καλώ να προχωρήσουμε στο μέλλον, Δυνατοί Μαζί!

 

DSC_7859

DSC_4802

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ