Εφημερίδα Κοινωνική

Άνοδος ξανά για τη ναυλαγορά

 Breaking News

Άνοδος ξανά για τη ναυλαγορά
15 Μαΐου 2023

Οι πλοιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, οι οποίοι βιώνουν μία εξαιρετική περίοδο στη ναυλαγορά, παρακολουθούν την πορεία των τιμών του πετρελαίου αφού η αναταραχή του τραπεζικού συστήματος επηρέασε και τη συγκεκριμένη αγορά, με το πετρέλαιο να υποχωρεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών κερδών, τα ναύλα τους τελευταίους έξι μήνες έχουν ανακτήσει έδαφος. Στα δεξαμενόπλοια τύπου VLCC τα ναύλα σε συμφωνίες ενός έτους αυξήθηκαν κατά 6% σε 44.200 δολάρια την ημέρα. Επίσης, στη second hand αγορά η τιμής πώλησης ενός VLCC πέντε ετών είναι αυξημένη κατά 12%, στα 100 εκατ. δολ. Το επίπεδο αυτό είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 2008.

Σε ένα δεξαμενόπλοιο τύπου suezmax τα ναύλα ενός έτους άγγιξαν τα 42.500 την ημέρα, ενώ η τιμή πώλησης για ένα τέτοιου τύπου πλοίο πέντε ετών είναι αυξημένη κατά 10% στα 68,5 εκατ. δολ. Στα δεξαμενόπλοια τύπου aframax η αύξηση των τονο-μιλίων ιδίως στις διαδρομές Ρωσίας-Ασίας έχει αυξήσει σημαντικά τα ναύλα. Τους τελευταίους έξι μήνες, η ετήσια χρονοναύλωση ενός aframax έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας αύξηση 54% στα 50.000 δολάρια την ημέρα. Επίσης η τιμή πώλησης ενός τέτοιου τύπου πλοίου πέντε ετών έχει αυξηθεί κατά 10% στα 62,5 εκατ. δολ.

Την ίδια στιγμή, η ναυλαγορά ξηρού φορτίου σκαρφαλώνει επίπεδα, αφήνοντας πίσω της τη μικρή καθίζηση που σημειώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι προβλέψεις για τους υπόλοιπους μήνες του 2023 είναι ακόμα καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές ενδείξεις της αγοράς. Ο στόλος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόνο κατά 2%-3%, οπότε δεν θα υπάρχει ο πονοκέφαλος της υπερπροσφοράς χωρητικότητας, ενώ λόγω των νέων κανονισμών στην προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αποσυρθούν μεγαλύτερης ηλικίας πλοία. Η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί λόγω της ανόδου του real estate, της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Παραγγελίες για ναυπηγήσεις φορτηγών πλοίων δεν υπάρχουν, αφού είναι πολύ ακριβές, ούτε και διαθέσιμες θέσεις στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της VesselsValue, οι αξίες των φορτηγών Capesizes έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη άνοδος έχει καταγραφεί στα πιο σύγχρονα πλοία. Ενδεικτικά, οι αξίες των Capesizes χωρητικότητας 180.000 dwt έχουν καταγράψει άνοδο 16,4%, από τα $53,1 εκατ. στα $61,74 εκατ., δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Αύγουστο του 2022, σημειώνει η VesselsValue. Παράλληλα, το ανοδικό τέμπο στις αξίες των Capesizes αναμένεται να επιμείνει, τόσο λόγω της εποχικής ζήτησης όσο και λόγω της επιστροφής της Κίνας στην αγκαλιά του αυστραλιανού άνθρακα. Σύμφωνα με τη VesselsValue, η αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων Κίνας-Αυστραλίας θα οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης για Capesizes και, συνεπώς, σε άνοδο της κερδοφορίας τους.

Εκτιμήσεις στην αγορά tanker

Οι θετικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων επιβεβαιώνονται με νέες αναλύσεις ειδικών. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών η παράθεση στοιχείων που δείχνουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου στηρίζουν τα παρόντα επίπεδα ναύλων και γεννούν προσδοκίες για ακόμη μία πιο θετική εικόνα.

Η αναλύτρια του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, Χαρά Γεωργούση, επισημαίνει ότι, λόγω ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3%, στα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το 2023, ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται το ίδιο έτος να αυξηθεί κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 101,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έπειτα από άνοδο κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022. Δύο σημαντικοί παράγοντες θα ωθήσουν τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου αεροσκαφών και η βελτίωση της κινεζικής ζήτησης, υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δείχνουν ότι η ανάγκη για πετρέλαιο ανακάμπτει, ενώ η αντικατάσταση των πλοίων γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς. Η ζήτηση δεξαμενόπλοιων έχει αυξηθεί λόγω της αναπροσαρμογής των εμπορικών ροών που προκλήθηκε από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Επίσης πολύ «φτωχό» είναι και το βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού καθώς αποτελείται από μόλις 80 υπό παραγγελία πλοία, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 3% του συνολικού στόλου. Από αυτά, το 53,75% θα παραδοθεί εντός του 2023 και σχεδόν τα μισά από αυτά είναι πλοία Aframax. Παρά την κορύφωση της δραστηριότητας παραγγελιών στις αρχές του έτους, το βιβλίο παραγγελιών βρίσκεται επί του παρόντος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, εν μέσω εξαιρετικά περιορισμένης χωρητικότητας στα ναυπηγεία.

Η ανάλυση του οίκου Braemar νωρίτερα φέτος έδειξε ότι η χρησιμοποίηση των φορτωμένων δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 89% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ναυλομεσίτες προβλέπουν αξιοποίηση κατά 91% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 92% από το τέλος του 2024 έως το 2026, προτού υποχωρήσει υπό το βάρος παραγγελιών νεότευκτων πλοίων.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και με βάση της Cleaves νορβηγικής επενδυτικής τράπεζας, τα μέσα ναύλα ημερησίως για τα VLCCs (χωρητικότητας 300.000 dwt) στη spot αγορά θα «σκαρφαλώσουν» στα 71.737 δολάρια το 2023, στα 104.922 δολάρια το 2024 και στα 119.472 δολάρια το 2025. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω βαπόρια αποκόμιζαν μόλις 3.177 δολάρια την ημέρα το 2021 και 23.055 δολάρια το 2022. Στα μεσαίου μεγέθους suezmaxes (χωρητικότητας 160.000 dwt) οι εκτιμήσεις αναφέρουν άνοδο στα 73.445 δολάρια ημερησίως το 2023, στα 92.381 δολάρια το 2024 και στα 100.102 δολάρια έναν χρόνο μετά. Το 2021 τα suezmaxes λάμβαναν ημερησίως 7.277 δολάρια και 43.088 δολάρια το 2022.

της Αναστασίας Βαμβακά από το capital.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ