Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΟΦ: Ανακαλεί ενέσιμο διάλυμα γιατί βρέθηκαν σωματίδια γυαλιού και δύο συμπληρώματα διατροφής

 Breaking News

ΕΟΦ: Ανακαλεί ενέσιμο διάλυμα γιατί βρέθηκαν σωματίδια γυαλιού και δύο συμπληρώματα διατροφής
18 Απριλίου 2023

Την ανάκληση παρτίδας ογκολογικού φαρμάκου, λόγω εγγενών σωματιδίων γυαλιού στις αμπούλες του διαλύτη, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Παράλληλα ανακαλούνται και δύο συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ για τα εξής προϊόντα:

SIMULECT PS.SOL.INF 20,g/vial BT x 1vial + 1amp solv (ανακαλείται η παρτίδα SHMM1 με ημερομηνία λήξης 8/2025)
226ERS VEGAN VITAMIN+
226ERS VEGAN MAGNESIUM BISGLYCINATE

Για το ενέσιμο διάλυμα
Εικότερα, το SIMULECT είναι σκόνη και διαλύτης για διάλυμα προς έγχυση με δραστική ουσία την μπασιλιξιμάμπη (basiliximab). Λειτουργεί ως αναστολέας της ιντερλευκίνης και -μεταξύ άλλων- χορηγείται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η αιτία της ανάκλησης της συγκεκριμένης παρτίδας είναι ότι κατόπιν ενημέρωσης της εταιρείας NOVARTIS (HELLAS) ΑΕΒΕ εντοπίστηκαν εγγενή σωματίδια γυαλιού στις αμπούλες του διαλύτη με αριθμό παρτίδας M0797.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε την ανάκληση της παρτίδας SHMM1 με ημερομηνία λήξης 8/2025 του φαρμακευτικού προϊόντος SIMULECT PS.SOL.INF 20,g/vial BT x 1vial + 1amp solv, κατόπιν ενημέρωσης της εταιρείας NOVARTIS (HELLAS) ΑΕΒΕ για παρουσία εγγενών σωματιδίων γυαλιού στις αμπούλες του διαλύτη με αριθμό παρτίδας M0797.

Η εταιρεία NOVARTIS (HELLAS) ΑΕΒΕ, ως Τοπικός Αντιπρόσωπος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος για να δοθούν οι οδηγίες σε περίπτωση αντικατάστασης του διαλύτη.

Εναλλακτικά λόγω της δηλωθείσας έλλειψης σε συνεννόηση με την εταιρεία μπορεί να αντικατασταθεί μόνο ο διαλύτης (παρτίδα M0797), με αντίστοιχo προϊόν το οποίο να έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανασύσταση του προϊόντος».

Για τα συμπληρώματα διατροφής
Ο ΕΟΦ ανακαλεί τα συμπληρώματα διατροφής 226ERS VEGAN VITAMIN+ και 226ERS VEGAN MAGNESIUM BISGLYCINATE, μετά από ενημέρωση από τις Ισπανικές Αρχές.

Σύμφωνα με την απόφαση έγινε γνωστό πως τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής «περιέχουν μη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων και δεν είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πρόσθετα τροφίμων.

Προμηθευτής του προϊόντος είναι εταιρεία από τη 226ERS SPORTS THINGS, SL, Ισπανίας.

Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ