Εφημερίδα Κοινωνική

Οδική Ασφάλεια: 2,35 εκ ευρώ στον Δήμο Αίγινας

 Breaking News

Οδική Ασφάλεια: 2,35 εκ ευρώ στον Δήμο Αίγινας
18 Μαρτίου 2023

Εντάχθηκε τελικά και ο Δήμος Αίγινας στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Δήμος Αίγινας μπήκε με την τρίτη «φουρνιά» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το θέμα απασχόλησε και το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο ο δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς εμφανίστηκε με αντικρουόμενες τοποθετήσεις, ενδεικτικές της όχι και τόσο καλής εικόνας που είχε μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, για την πορεία της πρότασης του Δήμου Αίγινας για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στην εισηγητική ομιλία του ο κ. Ζορμπάς είπε ότι ο Δήμος Αίγινας υπέβαλλε μελέτη ζητώντας 3,5 εκ. ευρώ για την οδική ασφάλεια, την επισκευή οδοστρωμάτων και τον οδοφωτισμό«Μας ενέκριναν 2,8 εκ ευρώ» τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι, για να καλυφθεί η διαφορά, πρέπει ο Δήμος ή να τροποποιήσει τη μελέτη ή να βρει και άλλον τρόπο χρηματοδότησης. «Καλούμεθα από την Αρχή Αξιολόγησης να δώσουμε συμπληρωματικά στοιχεία, όπως απαιτούνται» εξήγησε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ανέφερε μάλιστα ως εναλλακτική για την συμπλήρωση του ποσού την πρόβλεψη για έργα οδικής ασφάλειας, ύψους 1,5 εκ ευρώ, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών. Μια πρόταση που, όπως είπε, θα περάσει σύντομα από την Οικονομική Επιτροπή.
Δημοτικοί σύμβουλοι του επισήμαναν, ωστόσο, πέρα από την καθυστέρηση, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται και στον τρόπο που στο Ταμείο Ανάκαμψης ομαδοποιούν τις αιτήσεις, ότι 2,8 εκ. ευρώ έχουν πάρει και οι Σπέτσες και ο Πόρος που διαθέτουν σαφώς μικρότερο οδικό δίκτυο. Επανερχόμενος στο θέμα, στην δευτερολογία του, ο κ. Ζορμπάς τόνισε ότι οι μελέτες που υπέβαλε ο Δήμος Αίγινας είναι της τάξης των 3.550.000 ευρώ και επέμεινε ότι έχουν εγκριθεί 2.800.000 ευρώ. «Τόσα είναι για όλους, όχι μόνο για την Αίγινα» είπε ο κ. Ζορμπάς, ο οποίος στην εισήγηση του είχε πει ότι ζητήθηκαν «συμπληρωματικά στοιχεία». Απέδωσε δε το “σε όλους τα ίδια δίνουν” στο ότι, ενδεχομένως, στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δικά τους κριτήρια, όπως ο πληθυσμός, η νησιωτικότητα κ.α.

Πέρα όμως από αυτές τις αντιφάσεις, το κακό για τον κ. Ζορμπά είναι ότι δεν εξασφάλισε για τον Δήμο Αίγινας ούτε τα 2,8 εκ. ευρώ, τα οποία ο ίδιος είπε ότι τα δίνουν σε όλους. Γιατί, ενώ επέμενε στο ΔΣ ότι τόσα έχουν εγκριθεί και για τον Δήμο Αίγινας, τελικά εγκρίθηκαν 2,35 εκ. ευρώ. Παρηγοριά για τον δήμαρχο μπορεί να είναι βέβαια ότι για την Σαλαμίνα εγκρίθηκαν 2,14 εκ ευρώ.
Ποια έργα περιλαμβάνονται

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα και αφορά στη βελτίωση του επιπέδου Οδικής ασφάλειας στο Δήμο Αίγινας. Το ΥΕ 1 «Επισκευή και συντήρηση δημοτικών οδών νήσου Αίγινας – Οδοποιία» αφορά στην επισκευή και αποκατάσταση σε τμήματα δεκαοχτώ οδών του Δήμου με επαναδιάστρωση νέου ασφαλτοτάπητα προκειμένου να βελτιωθεί η βατότητα πεζών και οχημάτων. Η αποκατάσταση θα γίνει κατ’ αρχάς με διάστρωση ασφαλτικής ισοπεδωτικής στρώσης και ακολούθως με νέο ασφαλτοτάπητα πάχους 5 εκ. Όπου απαιτείται θα γίνει και απόξεση (φρεζάρισμα) του παλαιού οδοστρώματος για τη διατήρηση της αρχικής στάθμης των δρόμων. Εκτιμάται ότι το «φρεζάρισμα» θα απαιτηθεί για τμήμα ορισμένων οδών (ποσοστό 20% περίπου). Παράλληλα στους δρόμους θα γίνει διαγράμμιση, καθαρισμός τάφρων και θα τοποθετηθούν μεταλλικά στηθαία (όπου απαιτείται)

Το ΥΕ 2 «Επισκευή και συντήρηση δημοτικών οδών νήσου Αίγινας –Ηλεκτροφωτισμός» αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας φωτεινών διόδων (LED) σε οδούς του Δήμου Αίγινας. Ειδικότερα, προβλέπεται η αποξίλωση μέρους των παλαιών φωτιστικών και βραχιόνων επί στηλών ΔΕΔΔΗΕ, την ασφαλή απομάκρυνση τους, τη μεταφορά και αποθήκευσή τους σε χώρο που θα υποδείξει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, καθώς και την προμήθεια και τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων με τους αντίστοιχους βραχίονες, επί υφιστάμενων ιστών ΔΕΔΔΗΕ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόκειται για τις μελέτες:

1) «Επισκευή και συντήρηση Δημοτικών Οδών Νήσου Αίγινας» (Υποέργο Ι: Οδοποιία) συνολικού προϋπολογισμού 2.449.292,41€ με ΦΠΑ 24%.

2) «Επισκευή και συντήρηση Δημοτικών Οδών Νήσου Αίγινας» (Υποέργο ΙΙ: Ηλεκτροφωτισμός) προϋπολογισμού 1.040.672,40€ με ΦΠΑ 24%.

οι οποίες συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή, στις 29 Ιουλίου του 2022.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ