Εφημερίδα Κοινωνική

Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων -Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή διερεύνησης

 Breaking News

Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων -Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή διερεύνησης
02 Μαρτίου 2023

Πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί η παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να αναλαμβάνει τη θέση.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό ως αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη φρικτή σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σκοπός της ανάληψης της θέσης αυτής είναι η διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος από ανεξάρτητη υπερκομμματική επιτροπή και η εξασφάλιση ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο.

Γεραπετρίτης: Βιώνουμε μαύρες μέρες – Ο τριπλός σκοπός στο υπουργείο

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπ. Μεταφορών ο κ. Γεραπετρίτης είπε:

«Βιώνουμε μέρες μαύρες για τη χώρα, βιώνουμε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όλοι είμαστε συντετριμμένοι. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για το πολιτικό υπόδειγμα, την ευθιξία του να αναλάβει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που υπάρχει όταν χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο.

Αναλαμβάνω με ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό με τους εξής τρεις σκοπούς:

Πρώτον, να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε να θρηνήσουμε απώλεια ζωών. Η έρευνα θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Θα συσταθεί σήμερα επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας. Τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν διαχρονικά, αντικειμενικά.

Δεύτερον, να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών για να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των έργων.

Τρίτον, να αναληφθούν όλες οι άμεσες ενέργειες εξασφάλισης της ασφάλειας των υποδομών των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Να σημειώσω ότι δεν αναλαμβάνω την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου, υπάρχουν υφυπουργοί που θα συνεχίσουν τη δουλειά τους, όπως και οι γενικοί γραμματείς.

Να επισημάνω ότι η δουλειά του υπουργείου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Να σας πως εντελώς ειλικρινά ότι είναι μια βαριά ευθύνη η εντολή που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια τραγωδία. Να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους και να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φθάσει μέχρι τέλους. Θα διερευνηθούν όλα».

Κώστας Καραμανλής: Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν

«Η πατρίδα μας βιώνει μια εθνική τραγωδία και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ό,τι χάθηκαν άδικα ανθρώπινες ζωές. Όπως όμως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός όλα θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε, οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν απολογισμό, θα μου επιτρέψετε να μην το κάνω, το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε, τώρα μια τέτοια ημέρα πένθους» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

«Το ότι ότι στη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια» πρόσθεσε.

Ο Κώστας Καραμανλής ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει».

Καταλήγοντας εξέφρασε εκ νέου «τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις πιο θερμές ευχές στους τραυματίες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ