Εφημερίδα Κοινωνική

Έρευνα HEPI: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο

 Breaking News

Έρευνα HEPI: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο
08 Μαρτίου 2023

Αύξηση 6% σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index for Europe) που εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και την εταιρία VaasaETT.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα οφείλεται κυρίως στη μείωση που πραγματοποιήθηκε επί των επιδοτήσεων που παρέχει η κυβέρνηση.

Η μείωση των επιδοτήσεων «φούσκωσε» τους λογαριασμούς
Πιο συγκεκριμένα, για το 90% περίπου των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν από 330 ευρώ/MWh, που ήταν το ανώτατο επίπεδο επιδότησης των προηγούμενων μηνών, στα 40 ευρώ /MWh, μετά την πρόσφατη πτώση στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Αθήνα, μαζί με το Παρίσι, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο, είναι μεταξύ των λίγων πρωτευουσών της Ευρώπης όπου το Φεβρουάριο καταγράφηκε άνοδος της τιμής λιανικής για τα νοικοκυριά. Σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες σημειώθηκε μείωση κυρίως λόγω της μείωσης των χονδρικών τιμών του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικό πίνακα της μελέτης η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh.

Οι πρωτεύουσες με το ακριβότερο ρεύμα
Ακριβότερη από την Αθήνα ήταν η ηλεκτρική ενέργεια στη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, τη Λευκωσία, την Κοπεγχάγη, την Πράγα, τη Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Δουβλίνο.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η μελέτη εξετάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις πρωτεύουσες των χωρών καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται εταιρίες προμήθειας ανά περιοχή σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η τιμή της Αθήνας αντικατοπτρίζει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο και το Βερολίνο είναι οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Πράγα.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παρουσίασαν, ως επί το πλείστον μείωση, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σε αντίθεση με την συνεχή ανοδική κίνηση των τιμών από τον Φεβρουάριο έως Οκτώβριο του 2022.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο ήταν οι εξής:

Αύξηση της τιμής κατά 9% στο Παρίσι, κατά 8% στη Μαδρίτη, κατά 6% στην Αθήνα και κατά 3% στο Λονδίνο.

Που είδαν μειώσεις τιμών
Μείωση τιμής κατά 28% στη Στοκχόλμη, κατά 25% στη Ρώμη και το Ταλίν, κατά 24% στο Ελσίνκι, κατά 23% στην Κοπεγχάγη, κατά 12% στο Όσλο, κατά 11% στις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα, κατά 9% στο Βερολίνο κατά 5% στη Ρίγα, κατά 2% στη Βιέννη και το Βίλνιους και κατά 1% στη Λευκωσία.

Πάντως στις μισές περίπου πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της χονδρικής τιμής, λόγω του ήπιου χειμώνα που οδήγησε σε χαμηλότερη ζήτηση αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξαν τα εκτεταμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ