Εφημερίδα Κοινωνική

BeSecure-FeelSecure: Με μεγάλη επιτυχία η τελική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έργου του Δήμου Πειραιά για τα επιτυχημένα αποτελέσματα εφαρμογής μιας ολιστικής προσέγγισης αστικής ασφάλειας

 Breaking News

BeSecure-FeelSecure: Με μεγάλη επιτυχία η τελική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έργου του Δήμου Πειραιά για τα επιτυχημένα αποτελέσματα εφαρμογής μιας ολιστικής προσέγγισης αστικής ασφάλειας
10 Μαρτίου 2023

Το Ευρωπαϊκό Έργο του Δήμου Πειραιά BeSecure – FeelSecure (BSFS) πραγματοποίησε με επιτυχία την τελική του εκδήλωση, στις 7 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζοντας μετά από τριάμισι χρόνια εφαρμογής τα επιτυχημένα αποτελέσματα μιας ολιστικής προσέγγισης για την αστική ασφάλεια.

Οι ομιλητές ανέδειξαν τις καινοτομίες και τα διδάγματα του έργου με στόχο την προώθηση της συζήτησης για την αστική ασφάλεια και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των δημόσιων χώρων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συζήτηση πλαισιώθηκε με ομιλίες εκπροσώπων αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Έργων από τις πόλεις του Τάμπερε (Φινλανδία) και του Τορίνο (Ιταλία) καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του γκράφιτι που επέλεξαν οι μαθητές του 13ου Γυμνασίου Πειραιά να δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους. Ένα μεγάλο παράδειγμα για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για τους δημόσιους χώρους.

Με την επιτυχή υλοποίηση του BeSecure–FeelSecure (BSFS), ο Δήμος Πειραιά, ευελπιστεί να εμπνεύσει και άλλες πόλεις να υιοθετήσουν τις καινοτόμες προσεγγίσεις του στην αστική ασφάλεια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, οι Αντιδήμαρχοι κα Κυριακή Μπουρδάκου, κ. Δημήτρης Αράπης και κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αριστείδης Λυμπεράτος, Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, καθώς και άλλοι αστυνομικοί της Διεύθυνσης και των ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου και Καμινίων Νέου Φαλήρου.

Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού για την ασφάλεια Security Manager κ. Βλάσης Αμανατίδης, ενώ το συντονισμό του 2ου πάνελ συζήτησης έκανε η εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια σε δημόσιους χώρους Δρ. Edna Pezard-Ramirez.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Ολοκληρώθηκε το Be Secure – Feel Secure, ένα πρόγραμμα με πολύ σημαντικό «υλικό» αποτέλεσμα.

Μέσω του προγράμματος προχωρήσαμε στην πλήρη ανακαίνιση οκτώ παιδικών χαρών, εξωραΐσαμε πέντε σχολικά κτήρια στην Ε” Δημοτική Κοινότητα, αγοράσαμε τέσσερα περιπολικά αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες, τα οποία δόθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και λειτουργούμε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας και τη Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και είναι προφανές ότι σε μια πόλη όπως ο Πειραιάς, μια πόλη – λιμάνι μας απασχολεί το θέμα της αστικής ασφάλειας.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι ενεπλάκησαν. Είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετείχαν δύο Πανεπιστήμια, το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας.

Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε, τα αποτελέσματά του ήταν θετικά για την πόλη μας και είμαστε εδώ για να υποβάλλουμε πρόταση και σε νέα παρόμοια προγράμματα, διεκδικώντας πόρους για τον Πειραιά».

Η Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας κα Κυριακή Μπουρδάκου, σε δήλωσή της, επεσήμανε:

«Οφείλω να ομολογήσω ότι έχω ιδιαίτερη συγκίνηση, διότι ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο αγάπησα πάρα πολύ, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα να εκπροσωπήσω τον Δήμο και σε ευρωπαϊκά fora – πολύ συχνά και με διεθνές ακροατήριο – έτσι ώστε να δείξουμε τη δουλειά που κάνουμε στο «κομμάτι» της ασφάλειας και να δικτυωθούμε με αντίστοιχους φορείς ευρωπαϊκών πόλεων.

Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποίησε ο Δήμος Πειραιά και εύχομαι να αφήσει ένα αποτύπωμα και μια παρακαταθήκη για τη συνέχεια».

Ο Αντιδήμαρχος Δόµησης και Αρχιτεκτονικού κ. Δημήτρης Αράπης, σε δήλωσή του, υπογράμμισε:

«Ως Διεύθυνση και ως πολιτικός προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Be Secure – Feel Secure και χαιρόμαστε που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην «τελετή λήξης» του προγράμματος.

Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια είναι το «άλφα και το ωμέγα», ειδικά στους κοινόχρηστους και ανοικτούς χώρους.

Επιλέξαμε οκτώ παιδικές χαρές στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, μία κοινότητα η οποία είναι πυκνοκατοικημένη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες τις έκαναν πιο ασφαλείς για τα παιδιά και τους γονείς. Τοποθετήσαμε νέα δάπεδα, τα οποία αντικατέστησαν τα παλιά, που ήταν φθαρμένα και συντηρήσαμε τα παιχνίδια και τα όργανα. Κάναμε παρεμβάσεις και σε σχολεία, έτσι ώστε να εξωραΐσουμε, στο πλαίσιο του δυνατού, όλους αυτούς τους χώρους και να αλλάξουμε την εικόνα του Πειραιά μας. Έχουμε ακούσει πολλά θετικά σχόλια και χαιρόμαστε γι αυτό.

Είμαστε σε εγρήγορση και για νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία έχουν σκοπό την ασφάλεια και τον εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων».

panel1

Ο Διευθυντής Πληροφορικής του Δήμου Πειραιά και Υπεύθυνος Διαχείρισης του Έργου BSFS, κ. Μιχάλης Μπούρμπος, σε δήλωσή του, ανέφερε:

«Ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο για την ασφάλεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η προσπάθεια των εργασιών μας επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της αστικής ασφάλειας στην πόλη του Πειραιά και στηρίχθηκε στη σύνδεση τριών πυλώνων: Διακυβέρνησης, Χωρικό-κοινωνικών παρεμβάσεων και Ψηφιακών Εργαλείων. Ολοκληρώνοντας αυτή την προσπάθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Διευθύνσεις του Δήμου Πειραιά για την πολύτιμη συνεργασία τους και το Κανάλι Ένα για τη συμβολή του στην προώθηση και προβολή του προγράμματος».

Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονική Υπεύθυνη του BSFS, κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώνουμε έναν κύκλο ενός σημαντικού και μεγαλεπήβολου προγράμματος όπως το BeSecure-FeelSecure που στέφθηκε με επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τον Δήμο Πειραιά και τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους που συνεισέφεραν σημαντικά.

Εύχομαι τα αποτελέσματα που υλοποιήθηκαν μέσα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια να έχουν μια βιωσιμότητα, να συνεχίσει να λειτουργεί το ΤοΣΠΠα και η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (ΜΕΘΕ), να διατηρηθεί η δικτύωση που έγινε μεταξύ των φορέων του Δήμου Πειραιά προς όφελος της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα των πολιτών του Δήμου Πειραιά και το πρόγραμμα να αποτελέσει ένα πρότυπο εφαρμογής και σε άλλους δήμους της χώρας.

Ο Τεχνικός Υπεύθυνος του BSFS από τη Space Hellas κ. Μάριος Ζαχαριάς, σε δήλωσή του, σημείωσε:

«Είναι μια μεγάλη μέρα για εμάς, έχουμε πολλά και σημαντικά αποτελέσματα να δείξουμε όσον αφορά το κομμάτι του αστικού σχεδιασμού με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ευελπιστούμε η Συνεργατική Πλατφόρμα Διαχείρισης Αστικών Κινδύνων CURiM που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος να συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής στην πρόληψη της παραβατικότητας και στη διαχείριση των κινδύνων και απειλών σε δημόσιους χώρους».

panel2

piraeus

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ