Εφημερίδα Κοινωνική

Ο πήχης της αυτοδυναμίας – Τι «βλέπει» ειδικός εκλογικός αναλυτής

Ο πήχης της αυτοδυναμίας – Τι «βλέπει» ειδικός εκλογικός αναλυτής
28 Φεβρουαρίου 2023

Από την επεξεργασία των ευρημάτων που έκανε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» ειδικός εκλογικός αναλυτής, ο οποίος υπολόγισε τη δύναμη των κομμάτων με αναλογική κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Πρώτον, στη ν πρώτη κάλπη δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη σύμπραξη του πρώτου κόμματος, καθώς σε καμία περίπτωση το άθροισμα των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ 25 δεν περνά τον πήχη των 151 βουλευτών που χρειάζεται για να λάβει η λεγόμενη «κυβέρνηση των ηττημένων» ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, αλλά, όπως είναι γνωστό, ο Περισσός έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή του σε κάθε τέτοια προοπτική.

Δεύτερον, στην επαναληπτική κάλπη ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική. Με τον καινούριο εκλογικό νόμο, στον οποίο προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτουκόμματοςόταναυτόξεπερνάειπανελλαδικάτο25%, κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία αποτελείτο ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Υπό αυτό το πρίσμα τα πράγματα δυσκολεύουν κάθε φορά που κάποιο κόμμα περνάει το κατώφλι του 3%.Υπολογίζεται έτσι ότι σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής, για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει σε επίπεδαάνωτου38%καιμε το θεωρητικό ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής ξεφεύγει προς το 39%με 40%.

Τρίτον, «κλειδί» υπό τις παρούσες συνθήκες για την επίτευξη της αυτοδυναμίας αποτελεί η είσοδος ή μη στην επόμενη Βουλή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο κινείται στο όριο του 3%. Αν και με τις αναγωγές από τα ευρήματα των περισσότερων δημοσκοπήσεων προκύπτει τάση υπέρβασης του ορίου για την εκλογή βουλευτών, είναι, σύμφωνα με αναλυτές, δύσκολο να προδικάσει κάποιος από τώρα το ακριβές αποτέλεσμα, καθώς, αφενός τα εξεταζόμενα στοιχεία αφορούν μετρήσεις για την πρώτη κάλπη και, αφετέρου, θεωρείται βέβαιο ότι όλα τα μικρότερα κόμματα θα υποστούν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας των διλημμάτων για τη διακυβέρνηση που θα τεθούν πλέον εντονότερα.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ