Εφημερίδα Κοινωνική

Formula 1: Τα «κλειδιά» του σπορ σε έναν Έλληνα -Ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Νικόλας Τομπάζης

 Breaking News

Formula 1: Τα «κλειδιά» του σπορ σε έναν Έλληνα -Ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Νικόλας Τομπάζης
09 Φεβρουαρίου 2023

Τα «κλειδιά» της Formula 1 θα βρίσκονται πλέον στα χέρια ενός Έλληνα, του Νικόλα Τομπάζη.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, κάνει ένα βήμα πίσω από την καθημερινή διοίκηση της Formula 1 και αφήνει τις αρμοδιότητες αυτές στον Έλληνα διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων της FIA.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ενημέρωσε τη Δευτέρα (6/2), με επιστολή του τις ομάδες της Formula 1, ότι αποχωρεί από την καθημερινή εμπλοκή του με την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και πως αφήνει αυτά τα καθήκοντα στον 54χρονο αεροδυναμιστή.

Πώς φτάσαμε στο σημείο να γίνει ο Τομπάζης το Νο1 για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπεν Σουλαγέμ εξελέγη στην προεδρία της FIA τον Δεκέμβριο του 2021 και προανήγγειλε ένα πλάνο για την αναδιάρθωση των λειτουργιών της παγκόσμιας ομοσπονδίας στη Formula 1. Αυτό περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- αναθεώρηση στον έλεγχο του αγώνα, την οποία προκάλεσε το πολυσυζητημένο τέλος της σεζόν του 2021 στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι, καθώς και αλλαγές στην ανώτερη διοίκηση της FIA, όπως ο διορισμός διευθύνοντος συμβούλου για πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ενημέρωσε ο Μπεν Σουλαγέμ τις ομάδες ότι κάνει ένα βήμα πίσω από την καθημερινή διαχείριση και πως αφήνει αυτόν τον ρόλο στον Τομπάζη.

Η FIA παρουσίασε τον περασμένο μήνα το πλάνο της για μια αναδιάρθωση της ανώτερης δομής της Formula 1α. Βάσει αυτού, ο Νικόλας Τομπάζης, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής τεχνικών θεμάτων μονοθεσίων της FIA, ανέλαβε τον ρόλο του διευθυντή μονοθεσίων, με τους διάφορους αθλητικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και διευθυντές στρατηγικής και λειτουργιών να αναφέρονται σε αυτόν.

Παράλληλα, ο Στιβ Νίλσεν διορίστηκε αθλητικός διευθυντής, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που άφησε ο θάνατος του πρώην αγωνιστικού διευθυντή, Τσάρλι Γουάιτινγκ, το 2019.

Ο Μπεν Σουλαγέμ θα συνεχίσει να εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο και θα επικεντρωθεί σε στρατηγικά θέματα, αλλά ο Τομπάζης θα είναι το πρωταρχικό σημείο επαφής για τις ομάδες της Formula 1.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ