Εφημερίδα Κοινωνική

Βουλευτικές Εκλογές: «Κόσκινο» στις λίστες υποψηφίων

 Breaking News

Βουλευτικές Εκλογές: «Κόσκινο» στις λίστες υποψηφίων
12 Ιανουαρίου 2023

Είτε μέσω διαρροών είτε μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, ακόμη όμως και με βάση τα όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρει με διάφορες αφορμές, έχει κυριαρχήσει η αίσθηση ότι οι αρχές Απριλίου και πιθανότατα η 9η του μηνός, Κυριακή των Βαΐων, είναι η ημερομηνία που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον προκρίνεται ως η ιδανική για τη διενέργεια της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Yπάρχουν παρά ταύτα ορισμένες εκκρεμότητες και παράμετροι προς στάθμιση, όπως αναφέρει και το «Βήμα», που θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι γνωστό ότι επιδιώκει κάθε πολιτική του κίνηση (πόσω μάλλον η συγκεκριμένη) να είναι «ζυγισμένη», ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατόν η επίδραση τυχαίων ή ατυχών περιστατικών.

1η παράμετρος: Εκλογές στην Τουρκία

Το διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων (περίπου 40 ημέρες) κατά το οποίο η Ελλάδα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή και όχι πολιτική κυβέρνηση είναι η αιτία του προβληματισμού, υπό την ανησυχία μίας κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Με βάση τις εκτιμήσεις συνομιλητών του Πρωθυπουργού, η πιθανή οριστικοποίηση της επίσπευσης των εκλογών στην Τουρκία για το τέλος Απριλίου θα επηρεάσει μεν τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι όμως άγνωστο αν αυτό θα σημάνει επίσπευση των ελληνικών εκλογών για τις αρχές Μαρτίου ή μετάθεσή τους για αργότερα και αφότου θα έχει ξεκαθαρίσει η πολιτική εικόνα στην Τουρκία. Σε μία τέτοια περίπτωση θα ενισχυθεί το σενάριο της διενέργειας των εκλογών πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας.

2η παράμετρος: Η Εκκλησία

Από τη στιγμή κατά την οποία άρχισε να αναφέρεται η Κυριακή των Βαΐων ως πιθανή ημερομηνία εκλογών, διάφορα σενάρια άρχισαν να εξυφαίνονται ως προς τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της επιλογής. Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει εκδηλωθεί παρασκηνιακώς μία αντίδραση εκ μέρους της Εκκλησίας για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Κατά τις σχετικές πληροφορίες, η ενόχληση οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πολιτική αναστάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και θα εξελιχθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πιθανότατα σε κλίμα πολιτικής έντασης. Εφόσον αυτά ληφθούν υπόψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναλόγως του εκλογικού χρονοδιαγράμματος στην Τουρκία, μία επιλογή εκτιμάται ότι θα είναι η διενέργεια των πρώτων εκλογών μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου και των δεύτερων λίγο πριν από τα μέσα Μαΐου. Ιστορικά πάντως η διενέργεια εκλογών την Κυριακή των Βαΐων δεν θα είναι κάτι το πρωτοφανές. Αυτό είχε συμβεί και στις 8 Απριλίου του 1990, όταν η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχε κερδίσει τις εκλογές (και την οριακή αυτοδυναμία), έπειτα από τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις σε διάστημα 8 μηνών.

3η παράμετρος: Το Ταμείο ανάκαμψης

Για το 2023 προβλέπονται εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, με ορόσημα το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο.

Οι διαδικασίες ωστόσο προϋποθέτουν την αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και την ολοκλήρωση νομικών και τεχνικών διαδικασιών εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων, δίχως τις γνωστές και συνήθεις καθυστερήσεις οι οποίες διαμορφώνουν την ελληνική ιδιαιτερότητα.

Το στοιχείο αυτό είναι την ίδια στιγμή και παράγοντας προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η προεκλογική περίοδος μοιραία θα επιβραδύνει διαδικασίες, ενώ το διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ουσιαστικά «νεκρός» χρόνος και δεν θα ευνοεί την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στις αποφάσεις.

4η παράμετρος: Η ομαλή πορεία της Οικονομίας

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει περιγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ως εθνικός στόχος. Η επίτευξή του προϋποθέτει έναν συνδυασμό πολιτικής σταθερότητας, ρεαλιστικής προοπτικής και καλά οργανωμένων και προετοιμασμένων εκδόσεων (κυρίως εντόκων γραμματίων) εντός των προσεχών μηνών, τα οποία θα πρέπει να δικαιολογήσουν και να επιβεβαιώσουν την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο προγραμματισμός των εκδόσεων για το 2023 είναι συμβατός με τη διενέργεια των πρώτων εκλογών στις αρχές του β΄ τριμήνου, με την προσδοκία και υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσουν σε μία άρση της πολιτικής εκκρεμότητας και σε μία επιβεβαίωση των προοπτικών της χώρας για την οριστική έξοδο από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

5η παράμετρος: Οι κάλπες στην Κύπρο

Η προεδρική εκλογή στην Κύπρο (5 και 12 Φεβρουαρίου) είναι μια από τις παραμέτρους οι οποίες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πότε θα στηθούν οι κάλπες στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει έως τις αρχές του επόμενου μήνα τις αποφάσεις του, θεωρείται πιθανό ότι θα οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό του σε αυτό το διάστημα, καθώς αναμένεται έπειτα από τις κυπριακές εκλογές ότι θα εκδηλώσει τις διαθέσεις του για τις εξελίξεις στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ και οι «δεύτερες σκέψεις»

Τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής: Ως τώρα, η 2α και η 9η Απριλίου θεωρούνταν δύο πιθανές ημερομηνίες που μπορεί να στηθούν κάλπες. Η δεύτερη μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι ήταν «ιδανική» καθώς είναι μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και πολλοί θα το συνδυάσουν με την πασχαλινή έξοδο και την ψήφο στην επαρχία, αυξάνοντας συμμετοχή. Όμως αν φτάσουμε μέχρι το Πάσχα, δημιουργούνται “δεύτερες σκέψεις”. Υπάρχει το σενάριο για 30/4 και ακολουθεί αυτό της 7/5 (που «πατάει» πάνω στο «μετά τον Απρίλιο» του Μητσοτάκη). Πολλοί όμως βλέπουν δεύτερες κάλπες για τις 18 Ιουνίου ώστε να έχουν τελειώσει θα βασικά μαθήματα στις πανελλαδικές, καθώς αποτελούν βασική παράμετρο για τους χώρους διεξαγωγής της διαδικασίας. Σημειώστε, ότι τα ΕΠΑΛ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 10/6, δίνουν το τελευταίο μάθημα. Η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να γίνει στις αρχές με μέσα Μαρτίου.

Οι κινήσεις των κομματικών επιτελείων

Τις επόμενες εβδομάδες, (στις 22 ή στις 29 Ιανουαρίου) θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, την πλειοψηφία των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενόψει των εκλογών. Ήδη ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, αναζητούν χώρο για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση, η επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, θα παρουσιάσει ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 70-80%) από τους υποψήφιους σε όλη τη χώρα. Από την άλλη, η «τρόικα» της Κουμουνδούρου (ΣΥΡΙΖΑ), Σβίγκου-Βασιλειάδης-Καλογήρου, κράτησαν μέχρι τώρα τις λίστες με τα ψηφοδέλτια ως επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και εκείνοι αναμένεται να κάνουν τα «αποκαλυπτήρια» στην Πολιτική Γραμματεία. Στη ΝΔ δόθηκε η γραμμή να κλείσουν οι εκκρεμότητες εντός του μήνα, ώστε να είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια στον μεγαλύτερο βαθμό και να απομένουν οι τελικές πινελιές του κ. Μητσοτάκη. Στην εξίσωση του προγράμματος έχουν μπει ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης. Την ανεύρεση και το φιλτράρισμα των υποψηφιοτήτων έχει επιφορτιστεί η ομάδα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, του Παύλου Μαρινάκη και του πρωθυπουργικού συμβούλου περί τα κομματικά Θανάση Νέζη. Και ο Γιάννης Σμυρλής αναλαμβάνει κομβικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα. Αντίστοιχα, προετοιμάζονται αυτές τις μέρες ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25 και άλλα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, με τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ