Εφημερίδα Κοινωνική

Market pass: Με βάση το ΑΦΜ οι αιτήσεις -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Market pass: Με βάση το ΑΦΜ οι αιτήσεις -Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
25 Δεκεμβρίου 2022

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για market pass, το επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα καθημερινά ψώνια σε σουπερμάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία κ.α. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διαδικασία θα είναι εφάμιλλη του fuel pass, ενώ και το market pass θα δοθεί με την μορφή ηλεκτρονικής κάρτας ή θα πιστωθεί σε λογαριασμούς τράπεζας για όσους δεν διαθέτουν smartphone.

Σημειώνεται πως το επίδομα market pass ξεκινά από τα 22 ευρώ κάθε μήνα. Θα καταβάλλεται στην αρχή του μήνα, ενώ θα διαρκέσει συνολικά 6 μήνες. Οι αιτήσεις στο gov.gr θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα «ανοίγουν» σταδιακά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των πολιτών.

Οι αιτήσεις στο gov.gr
Το Market Pass θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2023 και θα έχει διάρκεια 6 μήνες. Πρόκειται για ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών, που θα δίνεται είτε μέσω ψηφιακής κάρτας αγορών στα κινητά, είτε θα κατατίθεται μειωμένη στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής η αίτηση θα γίνεται σύμφωνα με τον λήγοντα αριθμό στα ΑΦΜ, δηλαδή δεν θα ανοίξει για όλους ταυτόχρονα, καθώς το μέτρο αφορά σε περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.

Η αίτηση θα γίνεται στο vouchers.gov.gr για κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) θα μπαίνει στην πλατφόρμα στο gov.gr με τους κωδικούς taxisnet και θα επιλέγει είτε την έκδοση της ψηφιακής κάρτας είτε την καταβολή του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα εξής τρία στοιχεία:

Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (αν θέλει να του κατατεθούν τα χρήματα στην τράπεζα)
H πρώτη πληρωμή για το Market Pass
Τα πρώτα ποσά θα πιστωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια τα ποσά θα καταβάλλονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

Στη λήψη του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό, ο δικαιούχος λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου και η άλλη τέλη Μαΐου και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass
Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

σουπερμάρκετ,
φούρνοι,
μινι-μάρκετ,
οπωροπωλεία,
κρεοπωλεία,
ιχθυοπωλεία,
γαλακτοπωλεία
και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ