Εφημερίδα Κοινωνική

Αθηνών-Κορίνθου: Επιτροπή για τα αίτια διακοπής της κυκλοφορίας όρισε ο Καραμανλής -Η εξέλιξη των εργασιών

 Breaking News

Αθηνών-Κορίνθου: Επιτροπή για τα αίτια διακοπής της κυκλοφορίας όρισε ο Καραμανλής -Η εξέλιξη των εργασιών
02 Δεκεμβρίου 2022

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, τα ξημερώματα της Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή για το συμβάν στην Αθηνών-Κορίνθου συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμα της ,το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι ημερών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έργο της Επιτροπής Διερεύνησης είναι:

  • η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας στο ρεύμα προς Αθήνα κατά την 1η Δεκεμβρίου 2022 μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ)
  • ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού

Σύμφωνα με την απόφαση «προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη».

Μποτιλιάρισμα το πρωί

Το πρωί της Παρασκευής εφαρμόστηκε εκτροπή κυκλοφορίας από τον κόμβο Κινέτας (52,5 χλμ.) έως τον κόμβο Μεγάρων (38,6 χλμ.) στην Αθηνών Κορίνθου με κατεύθυνση προς Αθήνα, με εντολή της Τροχαίας λόγω της πτώσης βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί στην αρχή της εκτροπής μποτιλιάρισμα από τα οχήματα, η οποία σταδιακά αποκαταστάθηκε. Νωρίτερα την Πέμπτη έγινε αποκλεισμός και της Π.Ε.Ο., ώστε οι αλπινιστές να ρίξουν ελεγχόμενα χαλαρά κομμάτια βράχου.

Πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία -Η ενημέρωση από την Ολυμπία Οδό

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ολυμπία Οδό, στο σημείο βρίσκονται μηχανικοί και ειδικοί αλπινιστές, οι οποίοι κάνουν τις απαραίτητες εργασίες καταγραφής του συμβάντος, με drone και οπτικό έλεγχο στις βραχοπτροστασίες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απομάκρυνση και αποκατάσταση του οδοστρώματος. Ωστόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος της επιχείρησης.

Το χρονοβόρο και δυσκολότερο σημείο της επιχείρησης είναι η επιθεώρηση και καταγραφή του συμβάντος, καθώς πρέπει, πριν απομακρυνθούν από το οδόστρωμα τα κομμάτια του βράχου, οι μηχανικοί να έχουν στη διάθεσή τους όλο το υλικό που θα επιτρέψει τη μελέτη του φαινομένου και θα καθοδηγήσει τα βήματα της αποκατάστασης. Η πρώτη φάση, λοιπόν, της αποκατάστασης είναι να απομακρυνθεί ο βράχος. Ωστόσο είναι καθοριστικό οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση να γνωρίζουν από ποιο ακριβώς σημείο αποκολλήθηκε ο βράχος, ποια διαδρομή ακολούθησε, ώστε να επέμβουν ακριβώς εκεί που είναι απαραίτητο.

Πώς έγινε η κατολίσθηση

Από τα έως τώρα στοιχεία, για την κατολίσθηση των βράχων ευθύνεται η καταρρακτώδης βροχόπτωση που ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα και ήταν ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας. Ενδεχομένως σωρευτικά να επηρεάζει και η σεισμική δραστηριότητα της τελευταίας περιόδου.

Σημειώνεται πάντως ότι το επίμαχο σημείο από το οποίο αποκολλήθηκε ο βράχος είναι από πολύ ψηλά, εκτός των ορίων του έργου.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ