Εφημερίδα Κοινωνική

Ανδρέας Βροντάκης: «Υγεία για όλους και όχι για τους λίγους»

 Breaking News

Ανδρέας Βροντάκης: «Υγεία για όλους και όχι για τους λίγους»
20 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρο του Μέλους Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Βροντάκη.

«Το νομοσχέδιο της ΝΔ διαλύει το ΕΣΥ, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το 1983 , με τη καταψήφιση του από όλες τις υπόλοιπες ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, αποτέλεσε διαχρονικά το καταφύγιο των πολιτών στις δύσκολες στιγμές τους.

Θυμηθείτε την πανδημία το ΕΣΥ ήταν το μόνο στήριγμα της υγείας, το μόνο στήριγμα της κοινωνίας. Η κυβέρνηση ΔΙΑΛΥΕΙ το ΕΣΥ το αφήνει αποδυναμωμένο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή.

Επιλέγει πρόχειρες λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα της υγείας.

Αντί να στελεχώσει και να εξοπλίσει τεχνολογικά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των απομακρυσμένων περιοχών, θέλει την ιδιωτικοποίηση στην υγεία και ευνοεί τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Θέλει τη κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

Δίνει τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δημιουργεί σύστημα Υγείας για τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και αφήνει τους πολλούς στη τύχη τους.

Αντί να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ τους ωθεί σε επιπλέον εργασία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αυτοί που θα πληγούν είναι οι ασθενείς, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μια χρονική στιγμή μεγάλων αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, ανασφάλειας και αδυναμίας για αξιοπρεπή διαβίωση.

.Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ έχει 8 μεγάλες αλλαγές. Ανάπτυξη του τομέα δημόσιας υγείας ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Διαμόρφωση ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δημόσια εποπτεία, με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής.

Εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοκρατική επιλογή διοικητών, αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς, ολοήμερη λειτουργία και χωροθέτηση που να ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

Δημιουργία σύγχρονων μονάδων υγείας, κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, δημόσια κέντρα αποκατάστασης.

Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με κάλυψη των πραγματικών αναγκών με μόνιμο προσωπικό, με ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα – ανθυγιεινά.

Ενίσχυση των δομών στα νησιά με λειτουργία σε καθένα από αυτά είτε επαρκώς στελεχωμένου νοσοκομείου είτε μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.

Η υγεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδέεται με το πορτοφόλι του ασθενή».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ