Εφημερίδα Κοινωνική

Μητσοτάκης: Μάστιγα η κακοποίηση παιδιών – Υποδειγματική η εξιχνίαση πρόσφατων υποθέσεων

 Breaking News

Μητσοτάκης: Μάστιγα η κακοποίηση παιδιών – Υποδειγματική η εξιχνίαση πρόσφατων υποθέσεων
02 Νοεμβρίου 2022

Στη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών σε μια περίοδο που οι υποθέσεις κακοποίησης, βιασμού ή και μαστροπείας ανηλίκων κυριαρχούν στην επικαιρότητα και σοκάρουν την κοινή γνώμη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, μάστιγα με πολλές αιτίες που κρύβεται στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας και αλλάζει προσωπεία μέσω της ανώνυμη τεχνολογίας.

Μιλώντας σε επιτροπές κατά τη συζήτηση του σχεδίου δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτεία όχι μόνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της αλλά και της πρόληψης τέτοιων περιστατικών.

Όπως εξήγησε «το Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα δεν αποτελεί μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις αλλά μεθοδική λειτουργία για την οποία εργαζόμαστε καιρό τώρα και τους βασικούς άξονες τους είχαμε παρουσιάσει αρκετό καιρό πριν»

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης άφησε αιχμές στην αντιπολίτευση και κυρίως σε όσους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση του παιδοβιαστή από τον Κολωνό, λέγοντας: «αποστρέφω το βλέμμα μου από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και τη ντροπή που τους αξίζει. Όσοι σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος, υπήρξαν οι ίδιοι το σύστημα στο χθες. Τότε μάλιστα μείωσαν τις ποινές. Το απόστημα έσπασε, οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται η τιμωρία θα είναι σκληρή», είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε την συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων με προτάσεις για την στήριξη του εθνικού σχεδίου προκειμένου να σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα.

«Υποθέσεις που έρχονται από το παρελθόν όπως αυτή των Πετραλώνων, αποδεικνύουν ότι το κύτταρο της οικογένειας κάποιες φορές σαπίζει από ανάξιους γονείς- τέρατα. Πέρα από μέτρα και πολιτικές όλοι και όλες αποκτούμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στη προσπάθεια, δίνοντας δυναμικό περιεχόμενο με τις αρχές και αξίες μας», πρόσθεσε με νόημα και κατέληξε: « οφείλουμε να θωρακίσουμε ως βουλευτές την επόμενη γενιά με μια θεσμική ασπίδα που ποτέ δεν είχε, ένα πλαίσιο δράσης για τη προστασία των παιδιών από κακοποίηση σεξουαλική. Σήμερα με παρατηρήσεις και προτάσεις και αύριο με τη κατάθεση των δυνάμεών μας, ώστε οι φιλόδοξοι στόχοι του να γίνονται πράξη σε κάθε επίπεδο».

Όπως εξήγησε «στο Σχέδιο θα καθορίζονται στόχοι με ορίζοντα 5ετίας ώστε όλες οι θεσμικές λειτουργίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι διαδικασίες δικαιοσύνης και προστασίας να συντονιστούν».

«Σε ένα άλλο επίπεδο το εθνικό σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη στο πολύπλευρο νομοθετικό μωσαϊκό. Αίρει ασάφειες και ευθυγραμμίζει διάσπαρτες διατάξεις. Ολοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια λειτουργίας τους. Με λίγες και χειρουργικές οριζόντιες τομές το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναδιοργανώνει το τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα».

Παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Σε κάθε δημοτικό και δημόσιο φορέα θα ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Όπως συμβαίνει με τον σύμβουλο σχολικής ζωής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ