Εφημερίδα Κοινωνική

Λιμάνια: Ανάγκη για επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ λόγω Σένγκεν

 Breaking News

Λιμάνια: Ανάγκη για επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ λόγω Σένγκεν
26 Οκτωβρίου 2022

Αγώνα δρόμου κάνουν 61 μεγάλα και μικρά ελληνικά λιμάνια να υλοποιήσουν επενδύσεις ύψους μέχρι και 90 εκατ. ευρώ για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες εισόδου και εξόδου υπηκόων τρίτων, εκτός Σένγκεν, χωρών. Με τις διαδικασίες να έχουν καθυστερήσει καθώς όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι την 1η Μαΐου 2023, κάποιοι ελπίζουν σε νέες παρατάσεις στην εφαρμογή των κανονισμών από την ΕΕ, αφού προβλήματα προσαρμογής αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες.

Οι νέες απαιτήσεις της συνθήκης Σένγκεν μπορεί να στερήσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα πρόσβασης κρουαζιεροπλοίων, θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής από τρίτες χώρες, ενώ παράλληλα θα σταματήσει η καθημερινή σύνδεση των νησιών του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια. Οι νέες διαδικασίες, που σημαίνει επιπλέον φόρτος εργασίας, πρέπει να εφαρμοστούν σε όλα τα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης (ΣΣΔ) στη χώρα, τα οποία είναι 17 χερσαία, τέσσερα σιδηροδρομικά, 28 εναέρια (αεροδρόμια) και 61 θαλάσσια. Από τα 61 θεσμοθετημένα θαλάσσια Συνοριακά Σημεία Διέλευσης τα 12 είναι Οργανισμοί Λιμένων, 43 είναι Λιμενικά Ταμεία Νομών ή Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και έξι είναι ιδιωτικά λιμάνια.

Η πλειονότητα των ελληνικών λιμανιών δεν διαθέτει επαρκείς χώρους για την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμών για την εξυπηρέτηση όλων των νέων λειτουργιών, και μάλιστα με την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών του κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος κατασκευής έτοιμης για λειτουργία κατάλληλης υποδομής εκτιμάται 2.500-3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τον ελάχιστο απαιτούμενο χώρο να πλησιάζει τα 300 τ.μ. για τα μικρά λιμάνια, ενώ στα μεγάλα, π.χ. Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Κέρκυρα, οι εκτιμώμενοι χώροι ανέρχονται σε 2.500-3.000 τ.μ., ενώ στον Πειραιά ακόμα περισσότεροι χώροι, λόγω και των διαδικασιών homeporting. Σύμφωνα με πηγές του ΥΝΑΝΠ προκύπτει ότι μέχρι σήμερα μόνο 45 περίπου από τα 61 θαλάσσια ΣΣΔ έχουν έτοιμες λειτουργικές μελέτες, προτεινόμενες αναγκαίες υποδομές και τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αναμένουν οδηγίες από το ΥΝΑΝΠ για τον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ